на живо

България открива първата Световна купа на нациите

Нашият тим ще си съперничи с Перу, Таити и Словения

България открива първата Световна купа на нациите

България открива първата Световна купа по ветроходство на нациите SSL GOLD CUP 2023 с гонка срещу отборите на Перу, Таити и Словения. Домакин на финалите от 10 ноември до 3 декември е испанският остров Гранд Канария.

В морската битка за титлата Най-добра ветроходна нация в света участват 40 страни - първите 24 места в ранглистата на SSL и 16 отбора, преминали успешно квалификациите в Швейцария през 2022 г.

В предварителните кръгове участва и български отбор, който завърши на трето място в своята група. Въпреки че тогава не се класира за финалите, получи покана от организатора Star Sailors League да заеме мястото на възпрепятствана да участва нация пет дни преди голямото събитие.

В 1/32-финалите има четири групи с по четири национални отбора, първите два от които продължават в следващия етап. Всички тимове се състезават на специално разработени килови яхти модел SSL47 с абсолютно изравнени характеристики. Българският екипаж е в първа група и е в състав: Явор Колев (капитан), Валентин Недялков, Ивайло Ангелов, Александър Димитриев, Йоан Колев, Ина Илиева, Христо Младенов и Михаил Берберов.

На церемонията по откриването на Световната купа се събраха повече от 400 ветроходци от 40 нации. Сред тях има 25 олимпийски медалисти, както и световни шампиони в различни ветроходни класове.

Организатор на мащабната регата e Star Sailors League (SSL), чиято мисия е да направи състезателното ветроходство на килови яхти достъпно и популярно и планира да провежда събитието на всеки 4 години. Домакин на първото й издание е Кралската канарска ветроходна федерация Real Federación Canaria de Vela, а сред поддръжниците на тази мащабна инициатива са легендарни ветроходци, олимпийци и световни шампиони като Джон Бертранд, Пол Каярд, Робърт Шайт, Пол МакКензи, Люк Пейрон и Матеуш Кузниеревич.

Както при другите спортове, Световната купа по ветрходоство SSL Gold Cup 2023 e инициатива за широко участие с равни възможности без социална, географска, финансова или културна дискриминация. За организаторите на състезанието в надпреварата са важни не технологиите и финансовите възможности, а уменията и талантът на състезателите. Ето защо условията за всички участниците са еднакви и те се състезават на специално разработени килови яхти модел SSL47 с абсолютно изравнени характеристики.

Тагове:

@