на живо

Италианец ще е новият треньор на националите по волейбол (ВИДЕО)

Джанлоренцо Бленджини ще наследи Пламен Константинов

Италианец ще е новият треньор на националите по волейбол (ВИДЕО)

Италианецът Джанроленцо Бленджини е новият селекционер на мъжкия национален отбор по волейбол. Това стана ясно след Управителния съвет на родната федерация.

Освен на Бленджини бяха разгледани и кандидатурите на досегашния селекционер Пламен Константинов, който имаше договор за 1+1 години, както и на бившия такъв Мартин Стоев.
Италианският кандидат получи най-много гласове, с което членовете на УС оторизираха президента на федерацията Любомир Ганев да започне преговори с него.

Снимка: fivb.com

В момента Бленджини е треньор на Кучине Лубе Чивитанова, където играе и българският национал Александър Николов.

Бленджини е роден на 29 декември 1971 г. в Торино. С Чивитанова той става три пъти шампион на Италия (2017, 2021 и 2022), една Купа на Италия (2017). Като селекционер на националния отбор на Италия той печели сребърните медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016, както и бронзовите медали на Европейското първенство в България година по-рано.

Снимка: fivb.com

"Избрахме Джанлоренцо Бленджини да изведем до финални преговори и да подпишем договора. Целогодишен ангажимент ще има. Почти единодушно бе избран, с много голямо предимство. Той няма да работи повече с клуб, след като изтече договорът му с Лубе през май.

Ангажиментите му ще са изцяло за българския национален отбор. Още нямаме договор, но скоро ще бъде факт", заяви президентът на БФВ Любо Ганев. Той уточни, че договорът на Бленджини с федерацията трябва да бъде до 2026 г.

Снимка: cev.lu

"Нашите разговори с него след изтичането на договора му с италианския клуб е той да продължи да работи само за българската федерация и за националния отбор, така че такъв тип неустойка няма да се плаща", каза вицепрезидентът на родната централа Давид Давидов. Той смята, че привличането на такъв специалист ще помогне на федерацията да намери нови партньори, които да осигурят повече средства.

Лоренцо Мичели остава селекционер на женския ни представителен тим, а Тони Зетова поема жените (U18).