на живо

Избират от пет имена за нов селекционер на волейболистите

Решават през октомври

Избират от пет имена за нов селекционер на волейболистите

Класиране за олимпийските игри в Париж и минимум 1/4-финал на европейското първенство догодина в България. Тези цели ще очакват новия селекционер на националния отбор по волейбол за мъже. Неговото име ще стане ясно най-късно през октомври, а единственото, което от Управителния съвет (УС) на федерацията разкриха е, че са се спрели на петима треньори, с които ще водят по-задълбочени разговори.

"Обсъдихме девет кандидатури за поста селекционер на мъжкия национален отбор на България. Спряхме се на пет имена. Сред тях има българи и чужденци. Няма да разкриваме засега техните имена. Всички, с които сме говорили до този момент, дадоха положителен отговор, че са готови да водят разговори за бъдещето на България", заяви президентът на волейболната федерация Любомир Ганев.

Снимка: volleyball.bg

По думите му, част от тях имат изискване да водят преговори само за дългосрочен период. Сред потенциалните селекционери има и чужденци, като и петимата са добре познати на българската волейболна общественост.

"Всички потенциални треньори са били селекционери на национални отбори при мъжете, но не всички на нашия отбор. До 15 октомври се надяваме всички да предоставят своите визии и изисквания, за да може да бъдат разгледани на следващия УС, след което ще вземем решение."

Ганев коментира и възможността Мартин Стоев, който обяви, че се оттегля от поста сeлекционер на младежите, да застане отново начело на представителния тим.

"Чух се с Мартин, но не сме говорили сега за това. Честитих му за медала с младежите, той отдавна беше казал, че иска да изкара четирите години с този отбор, защото вижда потенциал в тях. Договорът му изтича през декември, но като всеки треньор, той може да има и други виждания. Може да иска да отиде треньор на някой отбор в чужбина", добави Ганев.

Президентът на федерацията разкри и дали Радостин Стойчев би работил със сегашното управление на централата и възможно ли е да застане начело на националния отбор отново.

"Ако искаме да вземeм треньор от италианската Суперлига, трябва да платим неустойка от 100 000 евро, което прави този избор почти невъзможен. Най-късно октомври трябва да решим кой ще е новият селекционер на България, за да може до 30 ноември федерацията да представи план за дейности на Министерството на спорта".

От УС споделиха и един от аргументите, които със сигурност ще натежат при избора за селекционер, без значение българин или чужденец.

"На базата, че познава българските играчи, той ще трябва да направи отбор от тази младата вълна, която идва сега, плюс тези, които са сега можещи, играещи волейболисти. Само така може да се постигне един добър резултат на европейското първенство и на олимпийската квалификация."

Ганев завърши с това, че независимо кой ще застане начело на мъжкия национален отбор, през следващата година за никога не трябва да има гратисен период. Всеки, който избира да играе за националния отбор, ще трябва да бъде част както от Лигата на нациите, така и от европейското и олимпийската квалификация.