на живо

Скандал! Владимир Николов с допинг на олимпиадата в Лондон (ДОКУМЕНТ)

Нашият доктор ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал, защитава се бившият капитан

Скандал! Владимир Николов с допинг на олимпиадата в Лондон (ДОКУМЕНТ)

Дългогодишният капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов е уличен в употреба на допинг на олимпийските игри в Лондон 2012.

Това личи от публикуван документ в онлайн архива на Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана, Швейцария, видя "Сега".

Решението по жалбата на МОК срещу българския състезател е от октомври 2020 г., но се появи на сайта на CAS едва вчера. В България пък никога не е отваряна дума за такъв случай, макар от документите да става ясно, че с него са били запознати както БОК, така и волейболната федерация (БФВ).

От изложението по делото става ясно, че пробата на Николов е взета на 29 юли 2012 г. (б. а. - след първия мач на нашите национали, спечелен с 3:0 гейма срещу домакина Великобритания). Първоначалният анализ е извършен в акредитираната лаборатория на световната антидопингова агенция (WADA) в Лондон чрез "наличните тогава методи", като в онзи момент резултатът от нея е бил отрицателен за забранени вещества.

По настояване на МОК остатъците от пробата (останалата част от "А" пробата и цялата "Б" проба) по-късно са транспортирани за дългосрочно съхранение в лабораторията на WADA в Лозана. А след въвеждането на програмата на олимпийския комитет за повторно тестване на всички проби от Лондон`12 тя е анализирана отново през 2019 г.

При втория тест в пробата на Николов (прекратил състезателната си кариера през 2015 г.) е установено наличието на метилтестостеронов метаболит - забранено вещество от групата на анаболните стероиди. След консултация с международната агенция за тестване (ITA) е потвърдено, че спортистът не е имал медицинско позволение за употреба на подобна субстанция.

Самият Николов на практика е признал вината си с репликата: "Накратко - да, виновен съм. Присъствах на отварянето на "Б" пробата ми и веществото беше в урината ми."

В своите по-късни обяснения пред CAS той заявява, че никога не е употребявал умишлено допинг и няма представа как това вещество е попаднало в организма му.

"Истинският проблем в този случай е, че аз наистина нямам идея как се е случило това", цитиран е волейболистът. "През моята професионална кариера не съм приемал нищо без лекарско предписание, дори лекарство за главоболие. Тестван съм редовно, по 4-5 пъти годишно. Знаех, че по време на олимпийските игри тестове ще бъдат правени след всеки мач.

Нашият доктор в отбора ни доставяше много хранителни добавки и това са единствените допълнителни субстанции, които съм приемал. Единственото обяснение, за което мога да се сетя, е някоя от тези добавки да е била замърсена.

За мое съжаление, лекарите на националния отбор пазеха опаковките на тези добавки само един месец след олимпиадата. Затова и нямам шанс да се защитя, като анализирам използваните добавки по време на игрите."

На конкретния въпрос как според него се е случило това Николов отговаря:

"Честният ми отговор - нямам идея! Знам, че може да звучи нелепо, но нямам по-добро обяснение. Искреният ми отговор е всичко, което имам в момента. Количеството на продукта, открито в моята проба, е толкова ниско, че не може да е оказало значително влияние върху представянето ми. Знам, че всички спортисти трябва да бъдат чисти от всякакви забранени субстанции/лекарства, но помислете защо бих взел забранено вещество, което няма да повлияе положително на представянето ми. Като опитен спортист ветеран рискът за моята кариера би бил твърде висок."

Едноличният арбитър, гледал делото в CAS - израелецът Кен Лало, постановява, че "смекчаващи обстоятелства като липса на умисъл, липса на знание, възможност за консумация на добавки, съдържащи забранената субстанция, и малкото количество от откритата субстанция, дори и да е доказано, са без значение, за да се установи дали има нарушение на антидопинговите правила; вината или небрежността на спортиста са елементи, взети под внимание при определяне на последствията".

Финалното решение на CAS от 15 октомври 2020 г. е, че Николов е виновен и трябва да върне в МОК олимпийската диплома и значката, които е получил като участник на ХХХ летни игри в Лондон 2012. Дисквалификация на България от волейболния турнир няма да има, тъй като за подобно наказание в отборните спортове е необходимо с допинг да е уличен повече от един състезател.

На олимпиадата през 2012 г. националният ни отбор зае 4-то място в крайното класиране. 34-годишният по онова време Владимир Николов игра в пет от осемте мача на "лъвовете", включително в 1/2-финала срещу Русия (1:3) и в мача за бронзовите медали срещу Италия (1:3).

След олимпиадата ветеранът диагонал се оттегли от състезателния волейбол и стана мениджър на националния отбор, когато негов селекционер беше италианецът Камило Плачи. През 2015 г. обаче той възобнови кариерата си, за да играе за България на домашното Евро `15 в отсъствието на оперирания Цветан Соколов.

От БОК коментираха, че наистина са получили уведомително писмо от МОК в началото на 2020 г., но не са намерили за необходимо да огласяват случая, тъй като олимпийският ни комитет не е страна по делото, а решението е произнесено директно от CAS.