на живо

Алвеш излиза от затвора още тази година!?

За добро поведение...

Алвеш излиза от затвора още тази година!?

Дани Алвеш беше осъден за изнасилване на четири години и половина затвор, но може да бъде пуснат още тази година.

Бившият капитан на Барселона трябва да плати и 150 000 евро на жертвата, наложена му е и забрана да се приближава до момичето в следващите девет години и половина, а пет години след изтърпяване на наказанието лишаване от свобода ще бъде под надзора на съдебните органи.

Решението на Върховния съд на Каталуния не е окончателно. Адвокатите на Алвеш, които бяха наети от неговия приятел и бивш съотборник Неймар, обжалват пред Върховния съд и се надяват молбата им да бъде приета.

Според испанския вестник Marca Алвеш и адвокатите му смятат, че той ще получи така наречената "трета степен на лишаване от свобода", което означава, че може да бъде освободен, след като е излежал само 1/3 от присъдата си.

Като се има предвид, че Дани е в ареста от януари 2023 г., за да не избяга от страната, докато тече разследването, тези 13 месеца от наказанието се приспадат, а след известно той има право да поиска да бъде освободен и да продължи живота си под наблюдение.

Присъдата може да бъде намалена за "добро поведение, културни или професионални дейности в затвора", а фактът, че той не е бил осъждан преди, е в полза на бившата звезда.

Съществува и друг вариант - през май 2024 г. може да бъде задвижена процедурата по освобождаването му, но за определен период от време, т.е. в бъдеще той ще трябва да прекарва в затвора "най-малко осем часа на ден".

Има и по-благоприятен вариант за Алвеш - екстрадиция в Бразилия. "Ако присъдата не надвишава пет години, можете да бъдете експулсиран от страната, така че няма да излежавате присъдата в Испания ", обясни адвокатът.

Припомняме, че адвокатите на жертвата поискаха 12 години затвор за Алвеш, прокуратурата - 9, докато присъдата на първа инстанция е четири години и половина.