на живо

Баща му се разболя от рак в затвора, а него го заличиха от историята

Хакан Шукур продава книги в САЩ

 

Легендарния голмайстор на Турция Шакан Шукур, с когото националният му отбор на комшиите достигна трето място и исторически успех през 2002 г. на световното първенство в Япония и Южна Корея, днес продължава да живее далеч от родината си, въпреки че е спечелил милиони по време на бляскавата си кариера.

Преди години Шукур бе набеден, че е участвал в опита за преврат срещу президента Реджеп Ердоган, но успя да се спаси в САЩ. "Ердоган ми отне всичко. Аз не съм терорист", заяви неотдавна в интервю Шукур.

Днес той печели пари като таксиметров шофьор, запазил честта си.

"Карам Uber. И от време на време продавам книги. Аз съм враг на грешната политика, която ни отделя от западната цивилизация.

Тези политици са извършили много престъпления и се страхуват от всички, които им напомнят за тези престъпления", каза наскоро бившият футболист пред германския вестник Bild.

Проблемите на Шукур започнаха през 2013 г., когато той напусна партията на Ердоган.

"Хвърляха камъни и бутилки по жена ми, децата ми бяха тормозени на улицата. Трябваше да избягам. По-късно арестуваха баща ми. Той получи рак в затвора. Пуснаха го заради това, сега е под домашен арест. Майката също е болна от рак. Всеки, който има нещо общо с мен, има много проблеми в живота си".

Снимка: Getty Images

Хакан няма нищо, въпреки че в кариерата си е играл в най-големите турски клубове, в Италия, Англия...

"Нямам пари, инвестирах всичко в Турция. Затова останах без нищо. Никъде нищо не ми е останало".

Той беше заличен от историята на Галатасарай, както и на целия турски футбол, с решение на турската държава, защото е третиран като враг на държавата.

Цялото му имущество е конфискувано. След края на кариерата си Шукур става част от партията на Ердоган, но скоро се присъединява към Фетхуллах Гюлен, откъдето започват проблемите му.