на живо

Денят на Страшния съд: Насрочен е процесът срещу Манчестър Сити

Ще си тръгне ли Пеп Гуардиола?

Висшата лига насрочи процес срещу Манчестър Сити за есента на 2024 г. "Сините" ще бъдат разследвани за 115 предполагаеми нарушения.

Daily Mail съобщи, че в момента се вземат свидетелски показания, което ще продължи до пролетта на 2024 г., като присъдата се очаква през 2025 г.

"Гражданите" са обвинени от FFP в нарушаване на 115 правила за 14 сезона от 2009/10 до 2023 г., така че клубът, който спечели требъл през изминалата кампания, е изправен пред сериозно наказание, ако бъде признат за виновен.

По-рано този сезон Евертън загуби 10 точки за нарушаване на финансовия феърплей и попадна в зоната на изпадащите от елита.

Смята се, че изслушването няма да приключи до края на следващия сезон, което съвпада с изтичането на договора на Пеп Гуардиола на "Етихад". От клуба категорично отричат всичко.

Ако бъде признат за виновен, Сити вероятно ще получи безпрецедентно отнемане на точки. Изваждане на отбора от Висшата лига също е на картата за "сините" от Манчестър.

Гуардиола вече обяви, че няма да си тръгне от клуба, дори ако изпаднат в Лига 1, казвайки: "Ще говоря, когато получа присъдата. Вие разпитвате все едно сме наказани. В момента сме невинни до доказване на вината. Знам, че хората го искат. Знам, чувствам го. Ще чакам..."

По време на процеса Манчестър Сити ще отговори на обвиненията, свързани с бизнес решения още през сезон 2009/10. Шейх Мансур Бин Зайед Ал Нахаян стана собственик на клуба през 2008 г. А Халдун Ал Мубарак, близък приятел на кралското семейство, беше назначен за президент.

Другият клуб под прицел се смята, че е Челси.