на живо

Футболистки с бради забъркаха скандал в Испания

Клубът им се оплака от трансфобия

www.footboom1.com
 

Жени с бради забъркаха грандиозен скандал в Каталуния. Феновете скочиха на футболния Европа заради Алекс Алкайде Ланос и Нил Алкон Лабела. И двете са трансджендъри в процес на смяна на пола.

Те приковаха погледите на привържениците при победата с 3:1 срещу Тераса. Алкайде Ланос отбеляза едно от попаденията и бе над всички, а със съотборничката ѝ Алкон Лабела имаха осезаемо физическо предимство.

"В женския шампионат на Каталуния няма футболистка, която може да се мери със скоростта и силата на тези двете. Европа печели категорично, а сред победите е и разгром с 23:0...", каза фен на Тераса.

Снимка: www.footboom1.com

Алисия Томас - представителка на дясната партия Вокс, заяви, че става дума за "две момчета с бради, които се определят като жени".

"Нечестно е мъже, определящи се като жени, да участват в дамския футбол. Същото важи и за жените, подлагащи се на хормонална терапия. Няма да се откажем от битката срещу джендър идеологията, маскирана като равноправие.", каза още Томас.

 

Трансформацията на Алкайде Ланос продължава вече пета година. "Докато в личната ми карта пише, че съм жена, ще играя в съответната категория. Хормоните ми помагат да кача мускулна маса. Целта не е да получа нечестно предимство. Ако усетя такова, сама ще се откажа!", коментира футболистката.

Снимка: www.footboom1.com

"Винаги съм се чувствала различна. Да го приема беше облекчение, а да се подложа на хормонална терапия - жизненоважно.", продължи Алкайде Ланос.

От Европа излязоха с позиция в защита на двете футболистки и се оплакаха от трансфобия. Клубът подчерта, че ще се бори за справедливост и правото на футболистките да спортуват без страх от насилие и дискриминация.

Линията между инклузивността и справедливостта остава размита, а клубове като Европа търсят баланса. Дебатът е важен не само за бъдещето на Алкайде Ланос и Алкон Лабела във футбола. Важен е и за обществото.

Снимка: www.footboom1.com