на живо

Гюндоган: Може да изглеждаме различни, но ние също сме германци

Полемиката в Германия продължава

Гюндоган: Може да изглеждаме различни, но ние също сме германци
 

Илкай Гюндоган ще бъде един от лидерите на Германия на... и извън терена. Буквално. Полузащитникът на Барселона наследи капитанската лента в Бундестима от Мануел Нойер.

Решението бе на Ханзи Флик, новият му треньор в Барса, който му даде капитанската лента поради отсъствието на вратаря на Байерн през септември 2023 г. Това, което първоначално изглеждаше като временно решение, стана окончателно и с идването на Юлиан Нагелсман начело на Маншафта.

"Мнението на Нойер ще продължи да има тежест, но Гюндоган продължава да бъде капитан. Играчите трябва да чувстват, че имат лидер в своите редици", потвърди бившият треньор на Байерн, РБ Лайпциг и Хофенхайм.

Снимка: Reuters
Какво мислят за това феновете на Германия?

Според проучване на ARD, с което ви запознахме преди дни, 17% от германците съжаляват, че капитанът има турски корени. Дебат, в който и Гюндоган се включи.

"Тъжно е, че все още правим този тип проучвания и им даваме стойност. Това, което ме притеснява, е моментът. Хубаво е, че има хора като мен, защото това отразява новата реалност на Германия. Може да изглеждаме различни, но ние също сме германци", каза капитанът, цитиран от Bild.

Това, в което никой не се съмнява, е важността на Гюндоган с топка в крака.

Той затвори сезона с най-много асистенции за Барселона - 14, подообрявайки личния си рекорд: той даде 8 завършващи паса за Сити през 2018/19. Също така отбеляза пет гола, които го вкараха в "Идеалните единадесет" на Ла Лига.

За Бундестима той има 77 мача и 18 гола.