на живо

Скандал в Германия! Всеки пети иска по-бял национален отбор

17% смятат за срамно, че капитанът на Бундестима Илкай Гюндоган има турски корени

 

21% от германците биха искали да видят повече национали с бяла кожа. 17% смятат за срамно, че капитанът на Бундестима Илкай Гюндоган има турски корени.

Това са част от резултатите, публикувани в събота от ново представително проучване, което Infratest Dimap проведе през април за списание WDR Sport inside.

Проучването вече предизвиква брожения - предвид факта, че 66% от анкетираните намират за положително, че играчи с мигрантски произход са част от представителния тим на Юлиян Нагелсман.

"Около 1/5 от всички германци биха искали по-бял национален отбор", се казва в публикация в Instagram на AfD.

"Сред привържениците на "Алтернатива за Германия" (бел. ред. - AfD е дясна, парламентарно представена партия в Германия) почти всеки втори човек - 47% иска по-бял национален отбор", пише Sportschau.

Проучването е проведено сред 1304 имащи право на глас избиратели в Германия като част от новия документален филм на ARD "Единство, закон и многообразие – националният отбор между расизма и идентификацията".

Във филма авторът и водещ Филип Авуну изследва въпроса как се е развил делът на мигрантите в германския национален отбор през последните десетилетия и какво казва това за германското общество. В разговорите с настоящи и бивши национални играчи става ясно, че много от тях са страдали от расистка враждебност и в някои случаи все още страдат.

Първият чернокож в Бундестима - 43-годишният Джералд Асамоа говори за периода си в Хановер 96 и Котбус през 1997 г.: "Играчите също бяха много агресивни. След това ме обиждаха 1000 пъти на расистка и нацистка основа. Това беше нормално."

Резултатите са обобщени в статия, озаглавена: "Проучване за расизма – всеки пети иска повече бели национални играчи".

В Instagram и в платформата за кратки съобщения X коментарите не спират. "Какво проучване!", коментираха някои потребители. "100% от германците смятат, че това проучване е глупост", добавя друг. "Ненужно", "гадно", "смущаващо" са едни от най-меките прилагателни, които другите потребители използват, за да опишат изследването.