на живо

Как ще ги стигнем: Сърбия вдига стадион за 350 млн. евро (ВИДЕО)

Капацитетът ще е 60 000 места, строежът се поема от китайците

Как ще ги стигнем: Сърбия вдига стадион за 350 млн. евро (ВИДЕО)

Сърбия стартира строителство на нов национален стадион. Първата копка беше направена от президента на страната Александър Вучич, а на церемонията присъстваха шефът на футболния съюз Драган Джаич, посланикът на Китай и няколко министри.

Според Вучич новото съоръжение трябва да бъде завършено до 1 декември 2026 г. То ще приеме финала в Лига Европа през 2028 г., като по този въпрос вече е постигнато споразумение с президента на УЕФА Александър Чеферин.

Стадионът в Белград ще струва 350 милиона евро от държавния бюджет. Капацитетът ще е 60 000 места. А изпълнител на проекта е китайската компания Power Construction Corporation (PowerChina).

"Тук не става дума само за стадиона. Става дума за живот. За място, където хората ще могат да заведат децата и внуците си и да се забавляват. За мен това е животът - сбъдната мечта. Това ни носи растеж, по-високи заплати и пенсии", коментира Вучич.

Стадионът е част от комплекса EXPO 2027, който ще представлява град в града. Той ще включва три тематични парка и 10 000 паркоместа.

Миналата година чисто нови стадиони бяха открити в Зайчар и Лесковац. Специален гост на церемониите беше Чеферин.