на живо

Митов и Абърдийн станаха шефове на Новата фирма (ВИДЕО)

Вратарят идва след Цанко Цветанов и Илиан Киряков

 

Доминацията на Селтик и Рейнджърс в шотландския футбол се простира толкова назад във времето, че за мнозина вероятно тя изглежда вечна. През 80-те години обаче Старата фирма изживява футболен банкрут на домашната сцена, тъй като не успява да издържи конкуренцията на два свои амбициозни съперника.

Става въпрос за Абърдийн на бъдещия сър Алекс Фъргюсън и Дънди Юнайтед на Джеймс Маклийн. „Доновете“ освен на домашната сцена правят пробив и в Европа с КНК и Суперкупата на Стария континент през 1983 г., докато „арабите“ едва не достигат финал за КЕШ година по-късно, бидейки елиминирани при много спорни обстоятелства от Рома.

Снимка: Facebook

Макар и само за няколко години, мачовете между двата отбора се превръщат в голямото дерби на Шотландия, което получава от медиите названието Новата фирма.

Близо 40 години по-късно стадион „Питодри“ в Абърдийн отново трябваше да стане свидетел на мач между двата тима с голям залог, обоснован от отличното им представяне през сезона. Играчите на шведския мениджър Джими Телин стартираха сезона със 7 поредни победи, а равенството 2:2 със Селтик преди седмица ги остави на върха редом до „детелините“. Във въпросната среща Абърдийн обърна резултата от 0:2 до 2:2, а в самия край българският вратар Димитър Митов запази точката за тима си, отразявайки удар на Адам Ида.

 

От своя страна отборът на Джим Гудуин също показа завидно постоянство и имаше 15 пункта в актива си на четвъртото място, само с един по-малко от гранда Рейнджърс. Историческите справки показваха сериозно предимство на домакините (100 победи, 70 равни и 80 загуби във всички турнири), но двубоите от последните сезони бяха белязани от равностойни сблъсъци.

Димитър Митов ставаше третият българин в историята на Ню Фърм след Цанко Цветанов и Илиян Киряков, записали дебют в него още през 1996 г. През същата година Киряков се отчита с гол за зрелищното равенство 3:3 на „Питодри“, изиграно на 16 ноември.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Dimitar Mitov (@dimitarmm)

Еуфорията в навечерието на срещата бе забележима, тъй като за второ поредно домакинство Абърдийн успяваше да разпродаде стадиона си – нещо, което не се случва често в последните години.

 

Около 2 часа преди срещата играчите на „доновете“ започнаха да пристигат на стадиона, но вместо с клубния автобус това ставаше с личните им возила. За разлика от много други държави, стюардите в случая не се държаха като пъдари, което позволи на много малчугани, подкрепящи тима, да си вземат автографи и да си направят снимки с любимците си.

Снимка: Facebook

Първи на терена от всички играчи пък излязоха Димитър Митов и неговите дубльори, които започнаха интензивна подготовка за мача. Особено впечатление правеше, че акцента не бе върху отразяването на ударите, а върху дългите пасове, които родния страж изпращаше на 30-40 метра без никакви затруднения. Доброто настроение постепенно обхвана целия стадион, а това включваше и гостуващата агитка, част от чийто членове се бяха облекли в нетрадиционно костюми по повод наближаващия Хелоуин.

От самото начало двата тима сякаш си бяха разпределили ролите – Абърдийн трябваше да е проактивния отбор, излизащ със схема 4-2-3-1, докато Дънди Юнайтед на теория играеше 3-4-3, но на практика действаше с 5-4-1, чакайки своя шанс на контраатака.

Първото полувреме изобилстваше от грешки и неточности, а сякаш започващия да се изсипва след почивката проливен дъжд бе знамение, че нещата няма да останат дълго така. След паузата домакините натиснаха с всички сили, но Джак Уолтън последователно извади ударите на Джейми Макграт, Луиш Лопеш – Дук и словенеца Естер Соклер.

На терена нерядко прехвърчаха искри, като в центъра на събитията се оказваха замесени балканските играчи на двата тима – от страна на Абърдийн това бе черногорският бивш бранител на Арда Слободан Рубежич и хърватина Анте Палаверса, в миналото собственост на Манчестър Сити, а от другата страна сънародника на последния Вицко Шевел и представителите на Северна Македония Кристиян Трапановски и Давид Бабунски.

Снимка: Facebook

Нарушенията на Дънди Юнайтед ставаха все по-цинични и по всичко изглеждаше, че те са успели да обезкуражат противника си. Преломният момент настъпи в 82-ата минута, когато на мястото на Дук се появи нигериецът Питър Амброуз. Броени секунди по-късно той бе в прегръдките на съотборниците си, след като центриране на Гавин Молой бе продължено към него от Ники Девлин и така справедливостта възтържествува.