на живо

"Нямаш никаква шибана идея": Луис Енрике говори за починалата си дъщеря

Смятам се за късметлия, откровен е треньорът на ПСЖ

 

Луис Енрике говори в документалния филм, посветен на него, за починалата си дъщеря Cана. Това става в третия и последен епизод от филма "Нямаш никаква шибана идея" от Movistar.

В предишните епизоди стана въпрос за противопоставянето между Барселона и ПСЖ, за свободата, която той позволява на футболистите си на терена, като и за сложните си отношения с Килиан Мбапе.

Сега испанският специалист говори откровено за семейството си и за дъщеря си Сана, която почина на 9-годишна възраст преди 2019 г.

Снимка: Facebook

"Говорим за нея всеки ден, смеем се и си я спомняме. Дали се смятам за късметлия или за прокълнат? Смятам се за голям късметлия. Сана живя с нас девет прекрасни години. Имаме хиляди спомени с нея. Видеа, други неща, невероятно е... Майка ми нямаше снимки с нея до деня, в който влязох вкъщи и попитам защо. "Не искам", отговори майка ми. "Мамо, трябва да я сложиш. Тя е жива. Не във физически смисъл, но в духовен - определено. Мисля, че Сана ни гледа все още", разказва Луис Енрике.

Кошмарът започна през март 2019 г.

9-годишната Сана Енрике е диагностицирана с остеосаркома - рак на костите. Туморът рядко се появява при деца, процентът на възстановяване е 60-70, ако няма метастази и саркомът е засегнал само краката или ръцете.

 

Мениджърът научава за диагнозата на дъщеря си в Малта, където испанският национален отбор трябва да играе квалификационен мач за Евро 2020.

Снимка: Facebook

Луис пропусна три квалификационни срещи, а през юни подава оставка. Испанските медии са изненадващо единнни - както пише Marca, всички вече знаеха за ужасната диагноза, но смятаха, че е неетично да се разпространява информация без разрешението на семейството.

"Семейството е свято. Отборът е с вас до самия край", пише Серхио Рамос. Новият треньор Роберт Морено също не беше доволен: "Винаги съм искал да стана старши треньор, но не и в тази ситуация. Горчи."

Луис Енрике беше с дъщеря си до последно. Той седеше в коридорите на клиниката всеки ден.

Момиченцето на татко почина на 29 август 2019 г.

"Дъщеря ни почина след пет месеца тежка битка с остеосаркома. Благодаря на всички за любовта през тези месеци, за съпричастността и разбирането. Благодаря и на персонала на болниците Sant Joan de Déu и Sao Pau за тяхната отдаденост и грижи. Благодаря на лекарите, медицинските сестри и всички доброволци.

Снимка: Facebook

Сана, ще ни липсваш! Ще помним всеки ден от живота си с теб и ще се надяваме, че ще се срещнем отново. Ти ще бъдеш пътеводната светлина на нашето семейство. Почивай в мир, Санита", написа самият Енрике.

Луис и съпругата му Елена, с която са заедно от 1996 г. имат още две деца - най-големият син Пачо (26) и дъщеря Сира (24).