на живо

Отиде си магьосникът на вълшебните нощи (ВИДЕО)

Скилачи игра за Юве и Интер, бе герой на Италия, убиха го като бос на мафията...

Facebook
 

Един от на-големите голмайстори на Италия Салваторе "Тото" Скилачи почина на 59-годишна възраст, губейки битката с рака на дебелото черво в клиника в Палермо.

Скилачи спечели "Златната обувка" на световното първенство през 1990 г. в Италия.

Той вкара 6 гола през целия турнир, включително решителния срещу Англия в мача за третото място.

Иконата на италианския футбол започна кариерата си в Месина, където отбеляза 61 гола в 219 шампионатни срещи. След това игра Ювентус и Интер.

Вкара 37 гола в 120 мача в Серия "А", като също така спечели два пъти купата на УЕФА.

Снимка: Facebook
В края на кариерата рита за японския Джубило Ивата.

 

Ciao Totò, написа от Юве. "Той накара цяла нация да мечтае по време на Магическите нощи на световното в Италия", гласи постът на "нерадзурите".

Скромно момче от Сицилия за една година се превърна от играч от втора лига до най-добрия голмайстор на световното първенство през 1990 г. Героят на Италия, който подпали Апенините с игрите си, бързо потъна във футболна забрава.

"Вълшебните нощи на Тото Скилачи", беше озаглавен емблематичен журналистически текст, описващ представянето на ит

 

алианския нападател на Мондиал 1990.

"Чудо за един ден", го описаха журналистите този пламенен сицилианец, успя за кратко време да подпали Италия, повеждайки националния отбор по пътя към световната титла, може би и днес щеше да го помнят като национал герой, ако "адзурите" бяха победили на полуфиналите на домашното световно през 1990 г. мощната Аржентина на Марадона.

Снимка: Facebook

Салваторе Скилачи е роден на 1 декември 1964 г. в бедна част на Палермо и от малък носи прякора Тото.

Ключовият сезон в кариерата на Скилачи е 1988/89. 24-годишният нападател тогава отбеляза 23 гола. През този сезон Месина е ръководен от Зденек Земан, който изигра голяма роля в страхотното голово представяне на Скилачи.

Следва трансфер в Ювентус и всичко е история.... Още през първия сезон (1989/90) Скилачи отбеляза 15 гола и беше един от най-добрите реализатори в шампионата, отстъпвайки единствено на Ван Бастен, Роберто Баджо и Диего Марадона.

Скромен, земен, здраво стъпил на земята. "Не се смятам за велик играч." Просто имах късмета да бъда в един отбор със страхотни играчи", казва след световното.

Снимка: Getty Images

Интересното е, че освен шестте попадения на световното, отбеляза само още един гол за националния отбор в 16 мача, в които след това носеше фланелката на националния отбор.

Славата бързо премина и скоро вестниците се изпълниха с новини за тежкия му развод.

След провала на Италия в квалификациите за Евро 1992 треньорът Вичини е уволнен, след което вратата към националния отбор остава завинаги затворена за Тото. 

Снимка: Getty Images

Скилачи се пробва и в киното. Бившият италиански централен нападател имаше кратка роля в италианския сериал, където играеше бос на мафията, но и тук имаше кратка слава, като се има предвид, че героят му почина във втория епизод.