на живо

Сърцето на машината

Кайзер Франц ще се помни със завета си на терена, а не с позора извън него

 

Той беше познат просто като Кайзера.

Върховната немска футболна машина.

Световен шампион и като играч, и като треньор.

Сърцето на Байерн Мюнхен - отбор, който доминираше в Европа в средата на 70-те.

Създаде нова позиция на терена, а след това опита да популяризира сокъра в САЩ.

Един от първите, които смениха фланелката с костюм.

Но чиято кариера приключи с позор извън терена.

Заклеймен и отбягван, обвиняван за двойни схеми в мъгливите структури на ФИФА.

Жертва на влошено здраве и деменция в последните години от живота си.

И все пак - онези, които обичат футбола, винаги ще помнят образа на Франц Бекенбауер. Грациозен, проницателен, елегантен герой. Двигател на превръщането на Германия в най-мощната футболна сила на Стария континент.

 

Много от съперничествата му се превърнаха в приятелства. Например със сър Боби Чарлтън, който си отиде само няколко месеца преди него. Останаха само няколко от онези мъже, които стъпиха на тревата на "Уембли" в паметния финал на 30 юли 1966 г.

Германия е в траур за своята икона. "Страната се сбогува с най-великия си футболист. Световен шампион като играч през 1974 г. и като треньор през 1990 г. Създателят на приказката през 2006 година", поклони се най-продаваният немски вестник Bild.

Лотар Матеус - капитанът на Кайзер Франц при триумфа през 1990 г. - добави: "Шокът е огромен, въпреки че знаех, че не се чувства добра. Смъртта му е загуба за футбола и за Германия като цяло. Той беше от наистина великите - не само на терена, но и извън него."

Роден в семейството на пощенски служител в Мюнхен - само четири месеца след падането на нацисткия режим и след края на Втората световна война - Бекенбауер от дете е привърженик на Байерн Мюнхен. Започва като централен нападател и на 14 попада в школата на любимия си отбор. До 1965 г. е част от състава на бъдещето заедно с Герд Мюлер и Сеп Майер. Дебютира и за националния отбор в квалификациите за световното първенство.

Въпреки е играе като халф, Франц бележи четири гола на турнира, включително при победата на полуфинала над СССР. Накрая обаче празнуват Англия и Джеф Хърст.

Четири години по-късно Бекенбауер и Германия си отмъщават на мондиала в Мексико. В четвъртфинала срещу англичаните светът вижда един от най-паметните обрати от 0:2 до 3:2. Титлата обаче отново се изплъзва заради драматичното поражение с 3:4 от Италия.

Дотогава Бекенбауер се е превърнал в Кайзера.

Откъде идва прякорът? Има две версии. Според първата е позирал пред статуя на бившия австрийски император Франц І преди приятелски мач с Аустрия Виена. Според втората вестник Bild го провъзгласява за Кайзера на нацията след първата му титла с Байерн Мюнхен.

Това, разбира се, няма никакво значение. Той беше просто Кайзера, либерото, метачът. Плеймейкърът от задна позиция. Футболистът, минал последен, за да подреди играта.

Капитан на Бундестима при разгрома на руснаците във финала на Евро 1972 в Брюксел. Извел Байерн до трите поредни триумфа за КЕШ. Стъпил на върха на света в родния си град през 1974 г.

Дори след като прекратява кариерата си в националния отбор след 103 мача, за да се присъедини към Ню Йорк Космос, Кайзера е запазил сили за още нещо впечатляващо. Той се завръща за два сезона в Хамбургер, за да добави петата си корона от Бундеслигата.