на живо

Синият картон нахлува във футбола (ВИДЕО)

Вижте в кои случаи ще се прилага

Синият картон нахлува във футбола (ВИДЕО)

ФИФА ще обяви тестовото въвеждане на син картон, съобщава Би Би Си. Решението е взето от Борда на Международната футболна асоциация (IFAB), отговорен за правилата на играта.

Синият картон ще бъде показван при определен брой нарушения. Получилият го футболист ще бъде отстраняван от терена за 10 минути.

Новият картон ще бъде използван и при цинични нарушения - спиране на обещаваща атака, както и при прекалено бурен протест срещу съдийско решение.

Любопитното е, че при два сини картона или комбинация от жълт и син, футболистът ще бъде изгонван с червен.

Засега няма яснота точно на какво ниво ще започне експериментът. Сигурно е, че синият картон няма да бъде тестван от елитните първенства. От Висшата лига на Англия са заявили пред Би Би Си, че няма да го въвеждат.

"Всички подобни изпитания, ако бъдат осъществени, трябва да бъдат ограничени до тестване по отговорен начин на по-ниски нива - позиция, която ФИФА възнамерява да потвърди при обсъждането на тази точка от дневния ред на годишното общо събрание на IFAB на 1 март", обявиха от ФИФА.

Синят картон е наследник на предложението, което отправи преди 10 години бившият президент на световната футболна централа Мишел Платини. Френската легенда настояваше за картон, с който реферите да гонят провинил се играч за 5 или 10 минути.