на живо

"Жив съм, защото някой умря" (ВИДЕО)

Трансплантираха черен дроб на бивш английски национал

"Жив съм, защото някой умря" (ВИДЕО)

Бившият национал на Англия и ас на Нюкасъл Киърън Дайър разказа за драматичната си битка за живота. От месеци бившият полузащитник на "свраките" чакаше трансплантация на черен дроб.

В момента, в които изглеждаше, че няма изход, се случи истинско чудо. Появи се подходящ донор и 45-годишният Дайър получил нов шанс за живот.

След като футболната му кариера приключи, Дайър беше диагностициран с чернодробен тумор и му беше казано, че само трансплантация може да спаси живота му, но нямаше донори и здравето му се влошаваше все повече.

След дълго чакане той загуби всякаква надежда да се измъкне, но докато беше в болница в Кеймбридж, най-накрая чу обнадеждаваща новина - открит е донор.

Въпреки че получава нов шанс за живот, Дайър не може да се примири с факта, че някой е трябвало да умре, за да живее той.

А именно черният дроб идва от човек на близка възраст, който е загубил битката на живота си.

"Фактът, че някой друг е мъртъв и че аз живея заради него, е нещо, което все още не мога да "смеля". Не исках да говоря за това досега, защото тези мисли ме занимават всеки ден. Причината, поради която получих втори шанс, е, че някой друг почина. Това е огромна тежест. Не мога да се примиря с това. Има дни, в които само плача", каза той пред Daily Mail.

Той уверява, че ще направи всичко възможно да не застраши черния си дроб.

"Нося това бреме и живея живота си правилно, искам да накарам хората около мен да се гордеят. Те вече виждат разлика в поведението ми. Ще се погрижа никога да не излагам черния си дроб на риск. Никога не съм бил алкохолик. Ще дойде време, когато мога да пия, но няма да прекалявам.

Ще се опитам да живея всеки ден пълноценно, ще се опитам да не губя нито един ден. Имам положителен поглед върху живота, аз съм само Съжалявам, че ми трябваше трагедията на някой друг, за да отворя очите си", каза Дайър.