на живо

Живот след инфаркт: Касияс помага за диагностицирането на сърдечните проблеми

Легендата на "Реал" Мадрид прекрати кариерата си през август 2020 г.

Instagram

През май 2019 г. Икер Касияс, тогава играч на "Порто", напусна тренировката с линейка. Вратарят получи инфаркт на миокарда. Икер оцеля и се върна към тренировките през август, но животът му се промени завинаги. Той никога повече не игра в официален мач и прекрати кариерата си през август 2020 г., припомня Sports.ru.

В този момент Касияс някак се отдалечи от публичното пространство. Само от време на време се появяваха новини за развода му със Сара Карбонеро и откриването на академия някъде из Китай, като посланик на "Реал" Мадрид.

След кратка почивка Икер се впусна в бизнеса. Бившият вратар и неговият екип търсят обещаващи стартъп фирми, инвестират и помагат с промоция и управление. Фокусът е върху спорта: стрийминг, анализ на данни, ангажиране на фенове, домашен фитнес, но и не само.

Снимка: Getty Images

„Когато приключи кариерата ми, разбрах, че искам да помагам на млади хора, които са в началото на своя път. Винаги съм се интересувал от инвестиции и като играч съм работил с различни компании. Футболът ми даде всичко, сега искам да върна дълга”, обяснява в интервю за AS.

Снимка: Reuters

Един от основните проекти на Икер е медицински стартъп. Той опростява диагностицирането на сърдечни проблеми, използвайки изкуствен интелект. Инфарктът е ключово събитие в живота на Касияс, след което той осъзнава колко е важно да се грижи за здравето си. Сега иска да научи другите на това, затова инвестира в медицински компании.

Идеята се ражда през май 2018 г., когато се срещат д-р Мануел Брайс (специализиран по спортна кардиология) и изследователят Хосе Кастелано (инженер, работил върху докторската си дисертация по машинно обучение в кардиологията). Заедно те разработват програма, която с помощта на изкуствен интелект бързо дешифрира резултатите от ЕКГ. Софтуерът е наречен Willem, на Вилем Ейнтховен - нобелов лауреат за откриването на електрокардиограмата. „За 5 минути можем да диагностицираме от 5 до 20 пациенти от всяка точка на света с точност на диагнозата над 90%“, казва Мануел Брайс.

Снимка: Getty Images

Изглежда, че животът на Касияс най-накрая се подобрява. Той е още млад, а сърцето вече не го притеснява. „Сега се чувствам страхотно. Нямаме за цел да правим пари. Те също са важни, но преди всичко искаме да направим света по-добро място. Помагаме на хората, като улесняваме диагностицирането на заболявания, намираме работа за бивши спортисти и правим футболните технологии, достъпни за аматьори. Това е само началото, имаме много планове”, обобщава Касияс. Той има 5 титли на Испания с екипа на "Реал", три път спечели Шампионската лига и два пъти Суперкупата на Европа. Световен шампион за 2014 г. и двукратен европейски първенец - 2008 и 2012 г.