на живо

Петър Стойчев пред bTV: Силните ни спортове бледнеят (ВИДЕО)

Най-успешният състезател в света по плувен маратон гостува в подкаста на bTV "За спорта без клишета"

Петър Стойчев пред bTV: Силните ни спортове бледнеят (ВИДЕО)
 

В средата на май Петър Стойчев постигна нов връх в невероятната си кариера – преплува и протока Молокай в Хавай, като го направи в най-дългото изпитание в кариерата си, продължило 18 часа!

Така вече 4 от маратоните от Oceans Seven са покорени - Ламанша, протока Кук, протока Гибралтар и протока Молокай. Остават още три и носителят на Световната купа по плувен маратон 11 поредни години (от 2001 до 2011 г.) вече гледа към тях.

Стойчев е гост в подкаста на bTV "За спорта без клишета".

"В Хавай съм направил над 63 000 загребвания. Раните са жестоки. Като добавим медузите, които има в океана..., 4-5 пъти бях опарен. Остават едни червени линии по тялото, изключително болезнени и стоят със седмици", разказва за преживяното.

"Бях пионер в плувния маратон. Когато края на 90-те години говорех за маратонското плуване, много малко от вас ми вярваха, че ще стане олимпийска дисциплина.

Това стана факт. Същото сега се отнася и за леденото плуване. Леденото плуване е една дисциплина, която навлиза бавно, защото много хора не могат да я разберат, но в северните държави и скандинавските държави е много популярно и развито. Вярвам, че ако един ден построим нашата стратегия, ние ще бъдем част от програмата на зимните олимпиади. В нашите разбирания това е неизбежно. Направихме първото европейско първенство през февруари в Румъния."

Желание, мотивация, страст

"Усещам се, че искам да работя всеки ден. Не че нямам нужда от почивка, но когато човек постига някоя цел, всеки ден иска да бъде на ниво. Все още не съм достигнал 50-те и имам сила и енергия. Когато трябва да вървиш и да постигаш цели, ти работиш с хора. Но голяма част от хората са изживели целия си живот немотивирано и е много трудно да ги мотивираш в по-късен период, да се опиташ да ги мотивираш, за да започнат да постигат цели. Много от тях не вярват, че с работа могат да се постигнат много неща", споделя признатият за най-успешен състезател в света по плувен маратон.

"Няма как да правиш едно и също с другите хора и да бъдеш различен. Ти трябва да правиш нещо различно, за да си различен. Трябва да се лишаваш, да отделяш повече време от другите хора, за да стане нещо различно", дава формулата за успех.

За периода си на служебен министър на спорта споделя: "Знаеш ли колко хора разпознах в българския спорт, които са котви и които пречат на развитието на българския спорт? И това го видях преди 12 години, когато бях служебен министър и в днешно време ти сам виждаш, че масовостта на спортните успехи, които имахме в миналото вече не е така силно изразени. На последните олимпийски игри благодарение на силните български жени ние успяваме да запазим някакво ниво.

Силни български спортове, които са били емблема на България в миналото бледнеят на моменти, което не е нормално. Виждах много хора, които пречат на развитието на традиционните български спортове поради необясними за мен причини, защото когато един спорт върви и се развива, когато има успехи, разбира се, и неговите ръководители ще ги издигат на пиедестал. Има промени, и то за добро", оптимист е Стойчев.

Не подминаваме темата и със състоянието на българското плуване.

"В българското плуване има много сериозен подем. Г-н Аврамчев успя да мине през трудностите и да направи, в лицето на Петър Мицин, световен шампион за младежи, европейски шампион, световен рекордьор. Не може в спорта да клеветиш колега. Постигнал го е, мъчно ти е преглъщаш го. Важно е да уважаваш конкурентите, да зачиташ техните постижения. Други са хората, които удостоверяват – има съдия, има допинг контрол. Не може само да печелиш, в спорта загубата е това, което те учи да стиснеш зъби и да работиш повече и да постигнеш повече", каза още знаменосецът на България на Игрите в Пекин 2008 по адрес на критиките към постиженията на 18-годишния талант от Велинград.