на живо

За Бога, родители, давайте пример

Важните неща за спортуващите хлапета според детските треньори на „Ювентус”

„Няма как да кажем кое е най-важното за едно дете и да изберем само един аспект от тренировката или ежедневието на младите футболисти“, казва замислено Анджело Санапо между две тренировки на „Ювентус джуниър камп” в София. На лагера тренират 86 деца между 5 и 17 години, а на Анджело може да се вярва – той е най-старши от тримата треньори, които пристигнаха от Торино и водеха ежедневните двуразови занимания. Санапо никога не е бил професионален футболист, но цял живот тренира деца не само в базата на „Юве”, но и на лагери по цял свят – сред дестинациите от визитката му са Австралия, Колумбия, Аржентина, Чили, Швейцария, Холандия, Словакия, и Азербайджан, а след София заминава за Мелбърн за поредния тренировъчен лагер.

Не е случайно, че всъщност името на Старата госпожа означава „младост“ – основан от младежи, в основата на философията на италианския гранд е уважението към историята и оценяването на младостта. С почти 120 години успешна история и повече от 60 трофея, „Ювентус” е най-титулованият италиански клуб, а бъдещето му изглежда все така успешно.

Може би причината се крие и в успешната политика на клуба спрямо младежите по цял свят – „Ювентус джуниър камп” и „Ювентус академи” са две точно такива инициативи, които имат за цел да позволят на малчугани, треньори и организатори от цял свят да се докоснат до ключовите методи на „бианконерите“. Ключово е цветовете, методологията и ценностите на „Юве” да стигнат до колкото се може повече момчета и момичета из целия свят, а целите, формулирани от екипа на торинския гранд, са прости – „забавлявай се“, „надскачай себе си“ и „споделяй“.

„Важните неща всъщност са няколко – личният  пример, отборната игра, изпълнителността, старанието и, естествено не на последно място, уменията и техническото усъвършенстване“, обобщава Санапо, но дълго отказва да посочи кое има най-голямо значение. Не само за Анжело, но и за останалите специалисти е много важно детето да общува с останалите, да изпълнява задачите и да показва усърдие. „Трябва да тренираме всеки един от тях, така че да може да направи верните решения в ситуация на игра, тоест да го „научим да мисли“ правилно“, допълва Миха Рожина – хърватин, който също като Анджело е посветил времето си на подрастващите и работи за програмата на „Юве”. „Както на терена, така и извън него, децата трябва да са смели, да играят отборно и да дават всичко от себе си. Трябва да могат да печелят и да губят с достойнство“, казва още Рожина, който е тренирал деца от Швейцария до Бразилия.

Напредничавото мислене на „Ювентус” води до това, че клубът гледа на малчуганите като основен приоритет и само за последните няколко месеца е реализирал десетки кампове и отворени академии с различни локални партньори. В календара на „бианконерите“ заедно със София в европейските дестинации стоят имената на Санкт Петербург, Тирана, Загреб, Лиеж, Белград, Букурещ, Москва, Грац и много други. А треньорите като Санапо, Рожина и Николо Сарти буквално „нямат време да си изперат екипите“. „Покрай детските кампове и ние сме адски организирани“, шегува се най-младият член на екипа Николо. Според него най-ключов е примерът на „големите“ – родители, роднини, познати, треньори. „Когато самите ние показваме уважение към правилата, е много по-лесно да научим и децата на това“, смята Сарти. И от седмицата на италианците в София личи точно това – нито веднъж някой от тях не закъснява за тренировка, не пропуска ангажимент или не прави компромис със схемата и формата, независимо дали в София валеше дъжд, духаше вятър или бе твърде топло.

„Да, личният пример може би е сред най-важните неща за подрастващите“, съгласява се и Анджело Санапо и разказва как е впечатлен от усърдието на българския екип от треньори и организатори. „Това се вижда от всички и ни позволява да работим по-добре, а на децата прави още по-голямо впечатление, повярвайте ми“, завършва той. Италианският екип отличи организацията и визията на българския камп като една от най-добрите в света и без допълнителни уговорки обеща да се върне отново при следваща покана. От българска страна оценката бе същата – тримата италиански специалисти бързо заслужиха уважението както на българските си колеги, така и на организаторите от „Детска футболна академия-Комета“ и официалния фенклуб на „Ювентус” в България. Причината – личния пример и професионализма, разбира се, както и неколкократно изтъкнатото желание (не само на думи), че целта зад екипа е да „възпита първо хора, а чак след това – футболисти“.

„Стремим се да накараме децата да покажат най-доброто от себе си, но спазвайки етичните норми и правилата на честната игра – това е най-важната цел на „Ювентус джуниър камп”“, казва Рожина и допълва, че „обучението не може да бъде самоцелно, а добрите навици и обноски (в спорта и живота) са резултат от работата на терена с подходящите специалисти и методики“.

След пет дни тренировки, десетки часове футбол и занимателни сесии, много разговори и още повече нови въпроси потвърдихме небезизвестната максима, че децата имат нужда от много неща. Вниманието, специалният подход, личният пример, интересните занимания са само част от важните елементи, но далеч не са всички. Колкото повече засегнем, толкова по-добре. Можем да започнем от личния пример. Гарантирам, че инвестираните време и усилия ще се върнат стократно в бъдеще. Справка – черно-бялата витрина на славата в Торино.

Бел. авт. Авторът е част от организационния екип на първия „Ювентус джуниър камп” в България. Заради всичко споделено по-горе с удоволствие ще бъде част и от следващите.