на живо

6 неща, които може би не знаем за "Тотнъм"

Гледайте финала на Шампионската лига в събота (1 юни) от 21:00 ч. пряко по bTV Action

Reuters

"Тотнъм" успя! Достигна до финал в Шампионската лига, въпреки че никой не го слагаше сред фаворитите. Пътят беше изпълнен с много трудности, победи, загуби, радости и малки разочарования. Важното е, че "шпорите" си спечелиха билета за Мадрид, където на 1 юни ще се изправят срещу "Ливърпул". 

Финалът в Шампионската лига може да гледате пряко по bTV Action от 21:00 ч.!

И въпреки че в последните седмици Маурисио Почетино и възпитаниците му греят от новинарските сайтове постоянно, отборът запазва частичка мистерия. "Шпорите" нямат голяма фенска база у нас. Статистиката говори следното - "Тотнъм" е основан през 1882 г. в Лондон, във витрината си има 2 титли на Англия и 4 Купи на страната. 3 пъти е триумфирал в Лига Европа или турнирите, които го предшестват. 

Снимка: Reuters

А ето и 6 факта, които може би не знаете за финалиста в Шампионската лига:

1. "Тотнъм" е първият английски отбор, спечелил голям европейски трофей

През 1961 г. "шпорите" вдигат Купата на носителите на купи. Това е периодът преди знаменитите успехи на "Манчестър Юнайтед", "Ливърпул", "Челси" и "Арсенал". На финала "шпорите" побеждават защитаващия титлата си тим на "Атлетико" Мадрид с 5:1, като два от головете са дело на легендарния Джими Грийвс.

Снимка: Getty Images

2. Бивш капитан на "Тотнъм" държи рекорда за най-бърз гол в английската Висша лига

Ледли Кинг играе за "Тотнъм" от 1999 до 2012 г. Той е на терена и при равенството 3:3 срещу "Брадфорд" от първенството през 2000 г. 9,9 секунди след първия съдийски сигнал Кинг вкарва и това се превръща в най-бързия гол в Англия. В своята кариера той записва 321 мача и 15 гола за "шпорите".

Снимка: Reuters

3. Голове, голове, голове

"Тотнъм" прави своя дебют в Шампионската лига през 2010 г. Тимът попада в един група с "Твенте", "Интер" и "Вердер" Бремен. В 6 мача футболистите в бяло отбелязват 18 гола и се превръщат в първия отбор, вкарал поне по 2 гола във всеки един мач от груповата фаза.

Снимка: Reuters

4. Головата машина Хари Кейн

Голмайсторът Хари Кейн е една от основните фигури в отбора. Доказателство за това са двете награди "Златна обувка" за футболист с най-много голове в Англия. През 2017 г. той бележи 39 гола в 36 мача за календарната година, завършвайки сезона с хеттрик. Така той подобрява 22-годишния рекорд на Алън Шийрър. 

Снимка: Reuters

5. Люпилня за таланти

Началото на кариерата на куп млади талантливи играчи е в "Тотнъм". Например Гарет Бейл, който прави дебюта си за клуба на 17-годишна възраст през 2007 г. Няколко сезона по-късно той преминава в "Реал" Мадрид за рекордните 132,9 млн. долара. 

В днешни дни най-изявените млади играчи са Хари Уинкс и Кайл Уолкър-Питърс.

Снимка: Reuters

6. Диего Марадона има един мач за "Тотнъм"

Легендарният аржентинец облича фланелката на "Тотнъм" през май 1986 г. Той излиза на терена в демонстративен мач за бенефиса на Ози Ардилес срещу "Интер". Месеци по-късно той става световен шампион с Аржентина, но никога не става част от "шпорите".

Снимка: Reuters

Дали след мача срещу "Ливърпул" "шпорите" ще напишат най-славната страница в историята си? Гледайте на 1 юни от 21:00 ч. пряко по bTV Action.

Тагове:

тотнъм