на живо

"Базел" - "Лудогорец" : битката продължава

Тази вечер на "Санкт Якоб Парк" ще се изиграе мач номер 5 между двата клуба

www.ludogorets.com

Съдбата обича да си прави шеги. Това с пълна сила важи във футбола. Неведнъж сме ставали свидетели на повторение на велики сблъсъци между големи колоси. Особено в Шампионската лига. И въпреки че за "Базел" и "Лудогорец" на този етап не можем да използваме точно думата "колоси", съдбата ги среща за трети път в рамките на 4 сезона. 

Статистиката показва, че в "Базел" могат да се чувстват като фаворити и да бъдат спокойни - на "Санкт Якоб Парк" швейцарският шампион има 2 победи от 2 срещи над "орлите". На родна земя възпитаниците на Георги Дерменджиев имат един успех и една загуба. Досега в съперничеството между двата клуба никога не е регистрирано равенство. 

21 август 2013 г. 

"Лудогорец" е на крачка от влизане в лигата на богатите. В плейофния кръг срещу тях се изправя "Базел". Треньорът на швейцарския клуб Мурат Якин има в състава си имена като Ян Зомер, Мохамед Елнени и Мохамед Салах. Още в 12-ата минута Салах попарва феновете на стадион "Васил Левски". Марселиньо възстановява равенството 11 минути по-късно и така на почивката резултатът е 1:1.

Пет минути след подновяването на играта Иван Стоянов дава аванс на "орлите" и България започва да мечтае за второ българско участие в Шампионската лига след това на "Левски". Уви, амбициите бързо са попарени - два гола за 5 минути на Салах и Сио обръщат развоя на срещата и помрачават настроението по трибуните. До края "Лудогорец" се впуска в атаки, за да догони в резултата, но в 83-ата минута Жуниор Кайсара прави дузпа и получава червен картон - 2:4. 

27 август 2013 г.

"Орлите" отиват за реванша в Швейцария без особени очаквания. По един гол за "Базел" във всяко от двете полувремена подпечатва отпадането на "Лудогорец" от Шампионската лига. Това впоследствие се оказва ключов момент за българския шампион, който отива в Лига Европа, където прави фурор - първо място в групата си, след това отстранява италианския "Лацио" и отпада достойно от "Валенсия" на 1/8-финал.

22 октомври 2014 г. 

Трета среща от груповата фаза на Шампионската лига. "Лудогорец" вече е изиграл куп луди срещи през сезона. Моци е легенда на клуба, след като отказва "Стяуа" при дузпите в плейофа за влизане в групите. Там "орлите" губят драматично срещу "Ливърпул" и "Реал" и единствената алтернатива пред тях е победа срещу "Базел". 

В 18-ата минута швейцарският клуб остава с човек по-малко след грубо нарушение на Дие. По време на цялата среща Вацлик, който и в момента пази за "Базел", е подложен на жесток тормоз от офанзивните футболисти на българския шампион, но не се пропуква. Минутата е 92-ра, Йордан Минев е с топка в краката, около него няма никой и той решава да стреля.

Гол! Лудогорец взима първа победа за български отбор в групите на Шампионската лига. След края на срещата героят Минев споделя: "Като няма какво да я правя (топката), я бия и влиза!" Този култов коментар ще остане завинаги във фолклора на разградския клуб. 

4 ноември 2014 г. 

Последният (засега) сблъсък между двата отбора. "Орлите" отиват с настроение в Швейцария. Победата над съперника в предишната среща им дава увереност, че могат да постигнат нещо по-значимо на "Санкт Якоб Парк". За съжаление голове на Емболо, Гонзалес, Гаши и Сухи разбиват на пух и прах мечтите на Георги Дерменджиев и компания за нещо повече в турнира. 

13 септември 2016 г.

Епизод № 5. "Базел" води в битката, но войната далеч не е свършила. Сега швейцарците не разполагат със страшилището Емболо. Няма ги Салах, Деген, Валтер Самюел, но Думбия и Янко са жадни за голове. От своя страна "Лудогорец" изглежда по-силен от всякога. Кафу и Кешерю вече блеснаха, Мисиджан изглежда прероден. Дяков е стабилен в центъра на терена, а треньорът Дерменджиев доказа, че е точният човек за поста. Едно е сигурно - този път българският шампион не излиза като обречен на "Санкт Якоб Парк".

Срещата между "Базел" и "Лудогорец" е с начален час 21:45 ч., а студиото преди нея започва в 21:00 ч. Гледайте пряко по bTV Action!