на живо

Белград гори! "Цървена звезда" на 76 години! (ВИДЕО)

Феновете запалиха пиротехника в сръбската столица, за да отпразнуват рождения ден на любимия си клуб

Instagram

На 4 март 1945 г. ентусиасти в Белград се събират, за да създадат един от най-добрите спортни клубове на Балканския полуостров - "Цървена звезда".

76 години по-късно обичта на почитателите не стихва! И това се вижда по впечатляващата акция, която предприеха по повод празника. На емблематични места в сръбската столица феновете запалиха димки и факли, за да отбележат повода - на хълма Авала, откъдето се разкрива страхотна панорама към града, пред най-големия православен храм на Балканския полуостров "Свети Сава", на крепостта Калемегдан, в квартала на бохемите "Скадарлия" и очаквано пред стадион "Райко Митич", известен като "Мала Маракана", "навиячите" празнуваха. 

По този начин те спазиха традицията да отбелязват рождения ден на любимия си клуб с изненадващи акции, както правят в последните 10 години. 

"Цървена звезда" е един от най-обичаните клубове в Сърбия. 31 пъти футболният тим е шампион на страната, а през сезон 1990/1991 печели Купата на европейските шампиони (предшественик на Шампионската лига). Мъжкият волейболен тим е 12-кратен първенец, а баскетболният - 20-кратен. 

Снимка: Instagram

Феновете на футболния "Цървена звезда" се гордеят с официалното преброяване на населението в Сърбия от 2008 г. Тогава в анкетата присъстваше и въпросът - "Кой отбор подкрепяте?", като 48,2% избраха "червено-белите". За вечния враг "Партизан" палци стискат 30,5%.