на живо

Богинята Кибела, която не пропуска празник на "Реал" (ВИДЕО)

От 1986 г. насам празненствата на "белите" не пропускат площад "Сибелес"

Reuters

Площад „Сибелес” в Мадрид в последните години не веднъж и два пъти е бил притегателно място за феновете на „Реал” Мадрид. Именно там „белите” празнуват своите успехи, сред които и трите последователни трофея от Шампионската лига.

На фонтана в центъра на площада е изобразена богинята Кибела – покровителка на „кралския клуб” от световното първенство в Мексико през 1986 г. Тогава, на осминафиналите, Испания разбива Дания с 5:1, а четири от попаденията отбелязва звездата на „Реал” Емилио Бутрагеньо.

След мача, в пристъп на буйна радост, фенове на клуба скачат във фонтана в центъра на столицата. Така се ражда новата традиция!

Само няколко месеца по-късно – в края на следващия сезон, Бутрагеньо и съотборниците му в „Реал” се събират именно на „Сибелес”, за да отпразнуват поредната спечелена титла в Примера дивисион. От тогава каменната статуя на Кибела винаги присъства на празненствата на тима.

Снимка: Reuters

Тя обаче не успя да опази Купата на краля, която Серхио Рамос изпусна под гумите на автобуса по време на празненствата през 2011 г. Днес останките от този трофей са изложени в музея на испанския футбол.

Дали след тази вечер празненствата на „Реал” ще преминат отново през „Сибелес” или Кибела ще остане разочарована? Гледайте пряко по bTV Action!