на живо

Да те кръстят... Тенис

Или когато името ти е същото като спорта, който практикуваш

"Колко турнири от Големия шлем е спечелил Стан Вавринка? Три! А аз току-що спечелих първия си мач в основната схема на надпревара от Шлема. Разликата е малка". Така отговаря на зададен въпрос Тенис Сандгрен преди да излезе на третия по големина корт в Мелбърн за срещата си с шампиона от 2014 г. 

Световният номер 97 дебютира на "Аустрелиън Оупън" срещу Жереми Шарди. Печели мача от първия кръг в три сета - 6:4, 7:6, 6:2. След това се изправя на "Маргарет Корт Арина" срещу Вавринка. Шокира бившия номер 3 в света отново без да загуби сет.

A в събота Сандгрен ще има далеч "по-леко" препятствие - 94-ия в света Максимилиан Мартерер.

Кръстен на своя шведски прадядо, той се е наслушал на какви ли не шеги, свързани с името му. Споделя, че вече използва чуждо име, когато си поръчва кафе.

"Казвам "Дейвид" или нещо от този род. Не ми се занимава с обяснения относно името ми... особено рано сутрин".

След успеха си срещу Вавринка Тенис Сандгрен става далеч по-разпознаваем. 26-годишният американец обаче се надява да бъде по-известен с "играта си на тенис".

Израстването му през последната година е както бързо, така и неочаквано. Когато Вавринка печели Ю Ес Оупън през 2016 г., Сандгрен гледа мача в бар с бира в ръка. Намира се на 263-а позиция в ранглистата, а две седмици по-рано е отпаднал в първия кръг на същата надпревара.

В началото на 2017-а роденият в Тенеси атлет печели два последователни турнира от веригата Чалънджър, а впоследстие получава "уайлд кард" за "Ролан Гарос". Отпада още в първия кръг на Откритото първенство на Франция, но възходът му продължава. А миналото лято дебютира в топ 100 на света.

Всички членове на семейството му - от родителите - майка от Южна Африка и баща от Мичиган, до по-малкия му брат играят тенис. С усмивка заявявя, че никога не е усещал натиск, за да избере именно този спорт. Въпреки че името му говори друго...