на живо

Дилема в "Базел" - кой да води атаката срещу "Лудогорец"

Думбия и Янко са в страхотна форма, но единият ще трябва да започне от пейката

bTV Media Group

Треньорът на "Базел" Урс Фишер е поставен пред сериозна дилема преди старта в Шампионската лига срещу "Лудогорец". Специалистът ще трябва да остави на резервната скамейка един от двамата си топ нападатели Сейду Думбия и Марк Янко.

От началото на сезона в швейцарското първенство двамата имат равен брой срещи като титуляри - по три. Също толкова пъти са влизали като резерви, имат и идентичен брой изиграни минути. Думбия е поразил противниковите врати 5 пъти, Янко - "само" 4. 

Заплатата, която Думбия взима в клуба, е 3 млн. евро годишно. Част от нея плаща "Рома", клубът чиято собственост е футболистът. Той има и по-голяма пазарна стойност от Янко, който вече минава за ветеран. 

Фишер е убеден, че е уцелил правилната вакса за справяне с проблема. "Говорил съм с двамата за игровите им минути. Разбрали сме се по следния начин - един път титуляр е Думбия, следващия - Янко".

Обикновено първата смяна в "Базел" се случва около 60-ата минута и е точно между двамата голмайстори. Сега обаче случаят е по-специален. Време е на Шампионска лига, а там всеки иска да попадне в стартовата единадесеторка. 

Снимка: Getty Images

Фишер не се слави като най-рисковия треньор и е много вероятно да заложи на традиционното за него 4-2-3-1, тоест вариантът Думбия и Янко да започнат заедно на върха на атаката въобще не стои на дневен ред. 

Ако остане верен на себе си и следва познатата схема, Фишер би трябвало да заложи на Янко в предни позиции, защото Думбия игра в последната среща. От друга страна африканецът вкара два пъти в дербито с "Грасхопър", а Янко не записа игрови минути. 

Все пак по-логичният избор изглежда Янко. Австриецът има вече цял сезон с отбора, над 20 гола на сметката си и опита, нужен да изведе съотборниците си до победата. Освен това стилът му дава възможност на съотборниците му да играят по-освободено.

За разлика от Думбия, Янко не е типичен консуматор, но това не му пречи също да е достатъчно резултатен.