на живо

Дипломатически вълнения преди финала на Евро 2016

Луиш Фераеш и Ксавие Лапер Дьо Кабан дадоха своите прогнози за мача

Финалът на европейското първенство по футбол във Франция вълнува целия свят. Освен футболните фенове, които тръпнат в очакване, президентът на Франция Франсоа Оланд, както и държавният глава на Португалия Марсело Ребело Де Соуса ще изгледат на живо последния мач от шампионата на "Стад дьо Франс" в Париж.

У нас посланиците на двете страни също очакват с нетърпение футболния сблъсък.

"Достатъчно е да победим дори и с 1:0, може и да е в последната минута", оптимист е Луиш Фераш.

Снимка: bTV

"2:1 за Франция естествено", пък е прогнозата на неговия колега от страната-домакин на Евро 2016 - Ксавие Лапер Дьо Кабан.

Двамата се обединяват около мнението, че футболните успехи на националните им отбори карат хората съответно във Франция и Португалия да забравят за проблемите на обществото.

"Проблеми за хората по време на европейското няма. Всички португалци в целия свят не мислят за нищо друго освен за футбол, особено когато отборът печели.  Другите проблеми са забравени", разкри Фераш.

В лидер на отбора на Франция на европейското първенство се превърна нападателят Антоан Гризман. Името на голямата звезда на Португалия е ясно - Кристиано Роналдо.

Снимка: bTV

Двамата отново ще се изправят един срещу друг в битка за трофей, след финала в шампионската лига, спечелен от Реал (Мадрид) и Роналдо.

"Кристиано Роналдо е велик футболист. Където и да отида хората говорят за него. Той обединява. Той е символ на нашата страна. Гризман също е португалец. Неговата майка е от Португалия, сигурен съм, че каквото и да се случи в мача Гризман ще е доволен във всички случаи", пошегува се португалецът.

Кабан обаче беше категоричен: "Аз предпочитам Гризман, защото ми е сънародник"