на живо

Франция е на финал, Германия капитулира

Франция - Германия 2:0, Антоан Гризман отново е героят за "петлите"

Франция победи Германия с 2:0 и се класира за финала на европейското първенство по футбол, на което страната е домакин.

Героят на вечерта бе Антоан Гризман, който вкара и двата гола за тима на Дидие Дешан. 

В битката за трофей „петлите“ ще се изправят срещу Португалия. Вчера Роналдо и компания надвиха Уелс в другия полуфинал, също с 2:0.

Снимка: Getty Images

Тази вечер на „Стад Велодром“ в Марсилия и двата отбора играха открито и атакуваха.

В 7‘ минута Франция можеше да поведе. Гризман размени подавания с Матюиди, след което излезе на стрелкова позиция и отправи удар от около 15 метра, но Нойер плонжира и спаси.

Пет минути по-късно Германия отвърна на предизвикателството. Бундестимът организира опасна атака отдясно, при която Емре Джан се измъкна и подаде в наказателното поле, където Мюлер засече, но покрай целта.

Снимка: Getty Images

Германия продължи с по-активните действия и в 14‘ минута Дракслер намери Джан, който стреля от границата на наказателното поле много близо до дясната греда, но Лорис бе на висота и изби.

В 21‘ минута главният съдия Никола Рицоли отхвърли претенциите на Бундестима за дузпа. Кроос проби през центъра, не успя да стреля и падна в наказателното поле след намеса на Погба и Юмтити. Повторенията показаха, че контактът е извън пеналта.

Снимка: Getty Images

В 26‘ минута продължителна немска атака предизвика хаос в наказателното поле на французите. „Петлите“ не можаха да избият и Швайнщайгер стреля много опасно към далечния ъгъл, но Лорис изби над гредата.

Бундестимът пое инициативата и притисна съперника си, но френският вратар Юго Лорис не спираше да показва високата си класа. 

Снимка: Getty Images

Противно на развоя на събитията до този момент Франция можеше да открие резултата в края на полувремето, когато пред Оливие Жиру се откри страхотен шанс. Той се измъкна малко след центъра, но се забави и в последния момент топката бе избита от краката му от Бенедикт Хьоведес.

Малко преди почивката, в добавеното време, Швайнщайгер игра умишлено с ръка в наказателното поле и съдията Рицоли посочи бялата точка - дузпа за Франция!

Снимка: Getty Images

Зад топката застана Антоан Гризман...и реализира - 1:0 за "петлите".

Така те имаха гол аванс след първите 45 минути.

Снимка: Getty Images

През втората част Германия опита да установи контрол над мача и да притисне съперника, търсейки изравнително попадение. Тимът на Дидие Дешан обаче се бранеше отлично.

В 72' минута Франция удвои преднината си и до голяма степен реши изхода от срещата. Автор на гола отново стана Антоан Гризман, който се възползва от грешка на стража Мануел Нойер и не сбърка - 2:0. Това бе шесто попадение за Гризман на Евро 2016.

Снимка: Getty Images

До края на срещата Германия тръгна отчаяно напред, но така и не успя дори да намали резултата. Най-близо до целта бе Джошуа Кимих. В 74' минута поливалентният играч на Байерн (Мюнхен) стреля отлично с левия крак от дистанция. Топката обаче срещна гредата и излезе в аут.

В самия край на двубоя отново Кимих можеше да се разпише. Той засече с глава едно центриране отдясно, но Лорис демонстрира великолепен рефлекс и успя да избие.

Така Франция зарадва своята публика и в неделя ще се изправи срещу Португалия в големия финал на Евро 2016.

Стартовите състави

от ляво надясно / от горе надолу: Погба, Косчелни, Лорис, Жиру, Юмтити, Сисоко, Саня, Матюиди, Евра, Пайе, Гризман (Photo:GettyImages)
от ляво надясно / от горе надолу: Нойер, Хектор, Швайнщайгер, Кроос, Джан, Боатенг, Кимих, Дракслер, Хьоведес, Мюлер, Йозил (Photo:GettyImages)