на живо

Хал Робсън-Кану - "драконът", който разпали страстите на Евро 2016

Роденият в Англия футболист избира Уелс заради баба си

Getty Images

Класирането на Уелс на полуфинал на Европейско първенство донесе невиждана радост за феновете на тима. Привържениците на „драконите” до сега живееха с гордостта от спомена за четвъртфинала на Световното първенство през 1958 г. От вчера новите герои на страната са избраниците на Крис Коуман, които победиха един от фаворитите на шампионата – Белгия.

Резултатът откриха „червените дяволи”, но съперниците им направи пълен обрат за 3:1. Второто попадение на Уелс като че ли преобърна цялата нагласата в играта на „драконите” и те повярваха, че са способни да пренапишат историята. Негов автор стана Хал Робсън-Кану.

Той овладя в наказателното поле, обърна се по впечатляващ начин, за да се освободи, и реализира с прекрасен удар с левия крак. Финтът му бе сравнен с изпълнение на легендата Йохан Кройф.

Снимка: Getty Images

Попадението на Хал беше толкова впечатляващо, че спортната общественост заговори веднага за таланта на 27-годишния нападател. И всички се запитаха – Защо не сме забелязали по-рано този футболист?

Всъщност дори големите футболни треньори късно откриват каква перла имат в състава си в лицето на родения в Англия и състезаващ се за Уелс футболист.

Хал Робсън-Кану е роден през 1989 г. в лондонския квартал Актън. Започва да тренира в школата на Арсенал когато е на 10, но не блести с особени качества. „Бях едно от най-дребничките момчета в отбора. Не бях достатъчно бърз, нито достатъчно силен, за да се конкурирам с другите”, спомня си годините в школата на „артилеристите” Кану.

И все пак вяра в него не губи бъдещият мениджър на Ливърпул и Селтик – Брендън Роджърс, който тогава е директор в школата на Рединг. Именно той е човекът, който привлича Кану в клуба.

Сякаш лошото представяне на Хал в Арсенал не е достатъчно и още през първата си година той се изправя пред ново предизвикателство. Сериозна контузия на коляното го вади от игра за цяла година. Успехът обаче все още е далеч! Следва възстановяване от скъсани коленни връзки, а след това и още няколко контузии. Футболистът остава извън терена за близо три години.

Почивката явно му се отразява добре, тъй като той се завръща пораснал... буквално! 1,85 м. Точно толкова е висок младият футболист, когато отново стъпва на зеления терен. Набрал самочувствие и напълно възстановен физически, Калу веднага привлича вниманието на английските скаути, а не след дълго е част от юношеските формации на Англия. Защитава емблемата с трите лъва заедно с връстниците си на 19 и 20 години.

На 21 години обаче сменя фланелката и облича тази на Уелс. Причината е, че баба му е родена в Карфили – малко градче на около 10 км от Кардиф. Първият му международен мач с „драконите” е на 23 май 2010 срещу Хърватия.

От тогава той е неизменна част от отбора и е с основна заслуга за класирането на Уелс на Евро 2016. В квалификациите Калу отбеляза само веднъж срещу Кипър, но приносът му за попаденията на двете звезди в тима – Гарет Бейл и Аарън Рамзи, е неоспорим.

Снимка: Getty Images

Безспорно звездата на Хал изгря във Франция. До момента той има на сметката си две попадения и продължава да мечтае.

„Победата е заслуга на целия отбор. Изработихме си я доста трудно”, сподели футболистът след четвъртфинала срещу Белгия.

Скромното му изказване не отговаря на суперлативите, които редят за него специалистите и феновете.

А последните тръпнат в очакване къде ще избере да продължи кариерата си Калу. След 11 години в Рединг, той обяви, че напуска клуба. А войната за неговия подпис тепърва ще се разпалва, защото кой не иска в състава си "дракон", победил самите "дяволи"?