на живо

Кристиан Пулишич - завръщане там, откъдето започна всичко (ВИДЕО)

Необикновената кариера на 64-милионния американец

Първата голяма сделка през януарския трансферен прозорец е факт. "Челси" плати на "Борусия" Дортмунд 64 млн. евро за Кристиан Пулишич. Подобно на цялата кариера на американския национал, и тази договорка е странна. Крилото ще довърши сезона под наем в "Борусия", а ще облече екипа на "Челси" чак през лятото.

Пулишич едва ли ще се нуждае от време за аклиматизация към футбола на Острова. За това "Челси" може да благодари на скромен отбор от шеста дивизия - "Бракли". Именно в клуба от Нортхемптъншър Кристиан обиква футбола. Пулишич е родом от Пенсилвания, САЩ, но когато е на 6 години семейството се мести в Англия.

Всъщност Пулишич едва ли щеше да избере друг спорт. Неговите родители - Марк и Кели, са тренирали футбол в колежа. Баща му играл на малки вратички за "Харисбърг Хийт" през 90-те години на миналия век, след което се насочил към треньорството.

"В "Бракли" работеше с Робин Уокър. Той помогна много за развитието на Кристиан. До ден днешен сме приятели. Там синът ми взе участие в доста турнири и се влюби в играта. Риташе по цял ден - преди и след училище, дори с по-големи деца", разказва Марк Пулишич.

Аферата на младия Пулишич със "светците" от "Бракли" била кратка и година по-късно фамилията се прибрала в Америка. Там бащата Марк наставлява Кристиан първо в "Мичиган Ръш", след това и в "Пи Ей Класикс". Младокът е забелязан от скаути на "Борусия" Дортмунд и през 2015 г. "Бе Фау Бе" привлича 16-годишния талант.

Не получава много шансове под ръководството на Юрген Клоп. След треньорската смяна и идването на Томас Тухел обаче, нещата се променят и 17-годишният Пулишич дебютира през януари 2016 г. Само два месеца по-късно Кристиан облича и екипа на американския национален отбор.

Семейството му се гордее и се радва, че не се е променил, въпреки славата.

"Говорим си с него за много неща, не само за голове и асистенции, дали ще бъде титуляр в следващия мач и т.н. Обсъждаме интервютата, които дава, и това, че говори добре немски. Като малък му беше трудно, но сега уроците дават резултат. Гордеем се не само с постиженията му на терена", казва главата на семейството - Марк Пулишич.

Но не всичко в кариерата на Кристиан е перфектно. Този сезон той е предимно резерва на английския суперталант Джейдън Санчо. Трансферната сума, която "Челси" плаща за Пулишич е изненадващо висока, имайки предвид представянето му през настоящата кампания - 2 попадения и 2 асистенции в общо 16 мача за "Борусия" Дормунд в Бундеслигата и Шампионска лига. Започвал е като титуляр в едва 9 двубоя.

Може би преминаването в "Челси" ще се окаже правилен ход. Следващата голяма стъпка в кариерата на Пулишич, който мечтае за успехи и с националния отбор на САЩ. Интересното е, че един от дядовците на Кристиан - Мате Пулишич, е хърватин. Новото бижу на "Челси" има хърватски паспорт, но преди три години отхвърля повиквателната от балканската държава, тъй като се чувства американец. Това е и причината да държи да го наричат Пулисик, а не Пулишич.

Да откажеш на Хърватия заради САЩ, да смениш "Борусия" Дортмунд с "Челси". Любопитни решения, част от необикновения футболен път на Кристиан Пулишич, започнал от 14-хилядното градче Бракли в Южен Норхемптъншър. Дали ще се окажат правилни - предстои да разберем.

Тагове:

@