на живо

Маратонките на звездите доминират на червения килим и стоковата борса (ВИДЕО)

За двете страни на неизменния аксесоар на спортистите разказва Николета Маданска

Без какво не може спортът? Без удобни обувки, които да подпомагат добрите постижения на звездите! Маратонките са неизменен аксесоар на всеки спортист, а те могат да играят ролята както на добър и стилен "приятел" на червения килим, така и на "враг", който води до контузии и огромни парични загуби.

Тази седмица в Монако бяха раздадени най-престижните индивидуални отличия в света на спорта. Наградите "Лауреус" или "Спортните Оскари" бяха връчени за 20-та поредна година. Да получиш една от статуетките е едно от най-големите признания, които може да споходи елитен спортист. Погледите в Монако бяха приковани към примата на алпийските ски, която само преди седмица се сбогува с пистата - голямата - и като характер, и като умения, Линдзи Вон. Американката получи статуетка за спортен дух и я прие със сълзи на очи.

Тя беше ослепителна в дълга до земята рокля в кремав цвят, с дантела, която обгръщаше боди в същия цвят . Вече бившата скиорка изглеждаше наистина феноменално! Роклята е от уникално ателие за висша мода в Дубай, чиито рокли се отличават с женственост и деликатна бродерия и беше комбинирана с клъч и сандали в същата гама.

Снимка: Getty Images

Голяма част от гостите на събитието се явиха с официално облекло и... маратонки. Тонът зададе лично принцът на Княжеството Албер II. Бившата тенисистка Моника Селеш също пристигна с удобни обувки,а бившият пилот от Формула 1 Дейвид Култард заложи на шотландска поличка и маратонки. Друг шампион от Формула 1 Нико Розберг беше съчетал удобните обувки с тоалета, който беше избрала неговата съпруга.

Снимка: Reuters

И докато маратонките се превърнаха в един много оригинален аксесоар на червения килим, един баскетболист проклинаше деня, в който бе избрал едни определени кецове, с които да играе във важен двубой.

в 33-ата секунда на мача от колежанското първенство между "Дюк Блу Девилс" и "Северна Каролина Тар Хилс", звездата на "Дюк" Зион Уилямсон се подхлъзва на паркета, маратонката му се скъса, а той получи контузия на коляното. Това се случи пред очите на бившия американски президент Барак Обама, който беше сред зрителите в залата, както и на хиляди зрители пред телевизионните екрани.

Снимка: Reuters

18-годишният Уилямс, който е сред фаворитите да бъде избран под №1 в драфта на НБА през лятото, не успя да завърши мача заради контузията, а тимът му загуби срещата.

Тази ситуация доведе до огромна финансова загуба за производителя на спортната екипировка на "Дюк". Само в рамките на една нощ акциите на световния гигант се сринаха с 1,6% или изразено в парична сума - 1,5 млрд. долара.

От инцидента спечелиха конкурентите на компанията, чиито акции скочиха с няколко процента.