на живо

Н'Голо Канте и изкуството да покриваш 30% от планетата

От събирането на боклук до колекционирането на трофеи - историята на динамото във френската халфова линия

Франция е на финал и всички в страната очакват триумф. Ако "петлите" се справят с Хърватия, най-много внимание със сигурност ще получат голаджиите Гризман и Мбапе. Тимът на Дидие Дешан обаче нямаше да е същият без един играч, който винаги остава скрит, може би заради скромните си физически данни - Н'Голо Канте.

Той е динамото във френската халфова линия. Макар че действа като дефанзивен полузащитник, Канте е навсякъде по терена. Покрива всеки сантиметър и върши "черната" работа. Наричат го Плъха - неприятен, но точен прякор.

В Англия се шегуват, че водата покрива 70% от планетата, а остатъкa - Канте. Съотборниците му пък чакат двубоя, в който той ще отнеме топката, ще центрира и сам ще завърши атаката. Може би с глава, за да е още по-впечатляващо.

На Острова Н'Голо е известен със себераздаването, борбеността и широката си усмивка. Усмивка, която сякаш никога не слиза от лицето му.

Неговото обяснение е кратко, точно и ясно: "Щастлив съм". Историята му показва защо. Н'Голо изминава дълъг път: от събирането на боклук до колекционирането на... трофеи.

Канте израства в Париж. Той е най-голямото от четирите деца в семейството на малийски мигранти. Малкият Н'Голо събира боклуци, които продава на заводи за рециклиране. По цял ден снове с километри около предградията на френската столица. В същото време мечтае един ден да стане футболист, да се измъкне от бедността.

На 8-годишна възраст влиза в школата на "Сюресне". Още докато треньорите го регистрирали, новите съотборници на Н'Голо започнали да се чудят дали той може да издържи 90 минути на терена. Канте изглеждал на около 5...

С времето обаче мъникът се превърнал в основна фигура в състава и трофеите идвали един след друг. Канте не празнувал със съотборниците си. Историята мълчи дали е било от скромност или просто защото не можел да стигне до спечелните купи.

Н'Голо растял по-бавно от връстниците си и останал най-малък, но компенсирал с респектираща борбеност. В тийнейджърските си години позирал за отборни снимки, а детето на треньора, което било със сходни размери, го гледало странно.

Канте смайвал с упоритостта си и огромното желание да се развива. "Веднъж се пошегувах с него преди лятната ваканция. Казах му, че има два месеца, след което трябва да може да направи 50 "крачета" с левия, 50 с десния крак и 50 "главички". Върна се и... успя. От този момент нататък реших да не му казвам какво да прави. Той се ориентираше сам.", разказва треньорът в "Сюресне" Пьотър Войтина.

Силните изяви на Канте продължават и той преминава в професионалния "Булон". Блести с екипа на "червено-черните", а офертата от английския елитен "Лестър" идва тъкмо навреме. Н'Голо е харесан от главния скаут на "лисиците" Стийв Уолш - довел в Мидлендс играчи като Джейми Варди и Рияд Марез. Трансферът става факт на 3 август 2015 г. Сумата е 8 милиона евро.

Следва шокираща титла на "Лестър", преминаване в "Челси" срещу 35 милиона евро и... нов успех във Висшата лига. Канте е като магнит за трофеи. Постижения, до които едва ли щеше да се стигне без него. Играчът, за когото на Острова се шегуват, че сякаш има двигател в задника.

А самият Н'Голо, когато не тича, се движи в скромен Мини Купър. Предпочита го пред луксозните коли. Дълго време Канте ходи на тренировка с... тротинетка.

Утре Франция се изправя срещу Хърватия в спор за световната титла. На терена ще има един, заслужаващ най-много да сложи ръце върху трофея. Евентуален триумф за "петлите" би бил нов красив щрих от историята на момчето, което някога мечтаело за този момент, докато събирало боклуци. 

Тагове:

световно 2018