на живо

Най-мръсният футболист в историята (ВИДЕО)

Рекордът на Херардо Бедоя от 45 червени картона едва ли ще бъде подобрен

"Когато той се появи по телевизията, водещият обикновено е приготвил червен картон в джоба си. Просто такава е неговата репутация".

Карл Уорсуик, спортен журналист от колумбийската столица Богота, е добре запознат с наследството на Херардо Бедоя. 44-годишният бивш футболист държи рекорда за най-много червени картони в историята.

"Преди едно интервю в къщата му заснехме матадор, за да опитаме да обясним неговата същност. Той обаче се оказа пълна противоположност на това, което очаквахме", споделя Уорсуик, автор на поредицата на ФИФА "Футбол Мондиал". "Всъщност е един на терена и съвсем различен извън него. Това обаче не успява да отклони вниманието от мрачната част на кариерата му. Заглавията винаги крещят: "Най-мръсният играч на света".

Предубеждението е оправдано. Известен като Генерала и Звяра, Бедоя си изкара 45 червени картона за 20 години по терените. И макар че окачи футболните обувки през 2015 година, това не сложи край на червата – извинете, на червената серия. Бедоя бе изгонен само 21 минути след дебюта си като помощник треньор...

Може би най-запомнящата се негова грубост е червен картон №41 - безпощаден удар в коляното, последван от ритник в главата на безпомощния съперник. Санкцията бе подобаваща - лишаване от състезателни права за 15 мача. А самият Бедоя се оправда, че обикновено не е такъв.

"Той носи експлозивен характер. Когато видеше червен картон, не можеше да се контролира. Просто не можеше да диша и да мисли рационално. Когато го изгониха при първия му мач като помощник треньор, играчите на пейката се смееха и не можеха да повярват. Репутацията му никак не работи в негова полза", допълва Уорсуик.

Роденият през 1975 г. в Ебехико Бедоя обаче е много повече от обикновен грубиян. Преди всичко е ключова фигура при единствения триумф на Колумбия на Копа Америка през 2001 г. Голът му с удар извън наказателното поле помогна за успеха над Хондурас в полуфиналите, последван от 1:0 над Мексико в сблъсъка за трофея.

Същата година гръмотевичният му изстрел в 86-ата минута донесе равенството на 1:1 на "Расинг" срещу "Ривър Плейт" и първа титла от 35 години в аржентинската Апертура.  

Бедоя носи екипите на цели 13 клуба от Централна и Южна Америка, включително на "Бока Хуниорс". По-голямата част от времето обаче прекара в родината Колумбия. Там помогна на "Индепендиенте" Санта Фе да сложи край на 37-годишното чакане и да триумфира като шампион през 2013 г.

"Феновете в Санта Фе го боготворяха, защото се раздаваше на 100 процента. Беше готов на всичко за каузата и за емблемата на своята фланелка. Той спечели уважение и вкара няколко зрелищни гола, но чувстваше, че ще бъде запомнен заради червените си картони. За привържениците на Санта Фе и "Расинг" обаче той ще остане в историята заради дълго чаканите трофеи", подчертава Уорсуик.

След като Бедоя спечели първата от общо трите си титли с "Депортиво" Кали през 1998 г. и си изкара 14 червени картона през сезона, интересното тепърва предстоеше.

"В нашето общество хората си спомнят само лошите неща, но Херардо е сред най-великите футболисти на Колумбия - категоричен е бившият му съотборник Омар Васкес. - Той беше победител, творец на история, който игра и спечели титли за най-добрите отбори в Колумбия и Аржентина. За мен беше привилегия да споделям една съблекалня с него и пазя само хубави спомени".

От играчите, които все още имат шанс да задминат постижението на Бедоя, е капитанът на "Реал" Мадрид Серхио Рамос. Срещу "Манчестър Сити" в Шампионската лига през февруари испанецът получи 26-ия си червен картон. На 34 години обаче Рамос трябва наистина да се постарае, за да настигне Херардо. Освен това Бедоя има шанс да добави още неопределен брой картони в новата си роля край тъчлинията.

За мнозина извън Колумбия най-мръсният футболист в историята е просто стряскаща статистика и поредица клипове с брутални грубости в интернет. Херардо Бедоя обаче предизвиква съвсем различни емоции сред феновете и бившите си съотборници.

"Лидер, който се сражава за всяка топка и умее да командва отбора. И в същото време чувствителен човек, който винаги е готов да помогне на другите. Може да изглежда като противоречие, но извън терена той е истински приятел с огромно, благородно сърце", убеден е Васкес.

Тагове: