на живо

Невероятното завръщане на Новак Джокович (ВИДЕО)

След тежък период на контузии, смяна на треньори и операция на лакътя, сърбинът отново е на върха

Getty Images

Новак Джокович спечели 14-ия си трофей от Големия шлем и се изравни с легендата Пийт Сампрас. Половин година, след като претърпя операция на лакътя, сръбският тенисист триумфира на Откритото първенство на САЩ и се завръща под номер 3 в света. 

След тежък период на контузии, смяна на треньори и операция на лакътя, Новак Джокович отново е на върха. Сърбинът се оказа непобедим за съперниците във втори пореден турнир от Големия шлем. След като триумфира на "Уимбълдън", Джокович го направи и на US Open. На финала той демонстрира удивителен тенис и преодоля Хуан Мартин дел Потро с 3:0 сета.

В началото на годината бившият №1 се завърна на корта след 6-месечна пауза заради контузия в лакътя. Болките го принудиха да прибегне до операция в края на януари. Последваха трудни месеци, в които Джокович изглеждаше разколебан в опитите да си върне старата форма.

"Бяха тежки моменти, но човек се учи от трудностите. Тогава разбираш колко превратна може да бъде съдбата и се научаваш да оценяваш това, което имаш. В този период се опитах да извлека най-доброто за себе си. Помогна ми подкрепата на хората, които ме обичат, на моите близки. Благодарение на тях, сега съм тук.", каза бившият номер 1 след спечелването на трофея.

След триумфа в Ню Йорк снощи сърбинът се качи на трибуните, за да прегърне най-близките си хора - семейството и треньорския щаб, а минути след това възпя Спарта! Джокович и добрият му приятел Джерард Бътлър спазиха традицията да празнуват успехите на корта със спартански поздрав - популярната реплика от филма "300", в който актьорът изпълнява главната роля.