на живо

В ЦСКА следят играчите с GPS (ВИДЕО)

Защо футболистите на "червените" носят жилетки с чипове?

Виждали сте ги върху телата на големите футболни звезди. Носят ги и играчите от българското първенство. Приличат на дамско спортно бельо, но всъщност са част от така наречените Интелигентни SMART Облекла, снабдени с GPS. Малък чип, който спортистите носят в специална жилетка на гърба си, изпраща детайлна информация в реално време кой, как и колко се труди. От миналата година в ЦСКА разчитат на една от най-модерните GPS системи за подобряване на играта и формата на отбора, както и за минимализиране на риска от контузии.

"Устройството е много простичко. Горе долу толкова голямо. Поставя се на гърба, а в него има сензори, които ни показват всички движения на играчите. Следим пробяганата дистанция, скоростта, пулсовата честота, времето, между което играчите осъществяват спринтове, ускорението, единоборствата, метабоилитните данни. Може да следим баланса между двете половини на тялото и още много други параметри", обяснява кондиционният треньор на ЦСКА Томас Нойберт.

След всяка тренировка той и неговият помощник Кирил Динчев анализират данните от джипиесите, за да преценят дали да увеличат натоварването или да облекчат отбора.

"Използваме сложен алгоритъм, който ни показва дали определен играч трябва да получи почивка или пък може да понесе допълнително натоварване. Така нареченият Индекс на умората ни предоставя информация за нивото на силовите възможности и максималната скорост на бягане на играчите. Решаваме например, че за следващия ден трябва да облекчим този и този футболист. Подготвяме им специална програма, говорим с треньора. Благодарение на тази информация можем да предпазим футболистите от евентуални контузии"

Действително броят на контузените в ЦСКА в последните месеци намаля значително, а за да сведат до мининум рискът от травми, треньорите използват специален тест.

"Това е система от 7 теста, които обхващат параметри като сила, скорост и експлозивност. Използваме точкова система за оценяване от 0 до 3, като максималният резултат е 21-на точки. Резултат между 11 и 14 точки показва завишен риск от контузии. А всеки футболист, който е под 11 точки, има между 70 и 75 процента риск да получи мускулна травма или такава на връзките", разказва Нойберт.

Футболистите носят жилетките с чиповете не само по време на тренировки, но и в официалните мачове.

"Наричат ги мъжки сутиени. Това притеснява ли ви?, питаме една от звездите на "червените" - Станислав Манолев. "Аа, не. Нормално, то си е като сутиен", смее се националът.

Технологиите слагат край на опитите за хитруване. С данните от джипиесите за треньорите вече е лесно да разберат кога даден играч не се старае на тренировката.

"След всяка тренировка има закачена листа с резултатите и примерно, който е .. има там червени, зелени, жълти граници и който е в червената граница значи не се е раздавал и има разговори с треньора", споделя Манолев.

А за треньора, футболистите са като децата - обичат състезания! И GPS системата им предоставя точно такава възможност – да се състезават един с друг, сравнявайки показателите си.

Как реално работи системата за контрол и оценка на тренировъчното натоварване. Кой и колко се влага в процеса? Решихме да проверим на едно от заниманията на ЦСКА.

Футбол на висока скорост. Към това се стремят в ЦСКА. Най-бързите в отбора достигат между 33 и 36 километра в час, което е на нивото на клубовете от английската Висша лига и Бундеслигата.

Балансът между лявата и дясната половина на тялото е един от важните показатели, които следи системата. Съотношението трябва да е 50 на 50, а ако даден футболист има проблем, той започва да компенсира с едната половина на тялото и процентите се разминават.

Футболът става все по-технологичен, а треньорите признават, че днес без данните от новите устройства вече не биха могли да планират своите тренировки, да анализират мачовете и да предпазват играчите от контузии.

Тагове:

@