на живо

Първа победа за Португалия и финал на Евро 2016

Португалия - Уелс 2:0

Getty Images

Португалия е първият финалист на Евро 2016. Роналдо и компания победиха с 2:0 една от изненадите на първенството - Уелс в първия полуфинален мач на европейското по футбол.

За Португалия това бе едва първи успех в редовното време на този шампионат.

Головете за "мореплавателите" вкараха Кристиано Роналдо в 50-ата минута и Луиш Нани в 53-ата.

В спора за трофея Португалия ще се изправи срещу победителя от мача между Германия и Франция.

Снимка: Getty Images

Двата тима започнаха срещата без да губят време в разузнаване на противника.

Още в 3-ата минута капитанът на Португалия Кристиано Роналдо се възползва от груба грешка в защитата на Уелс, но Уилямс се намеси безкомпромисно срещу него. Последва протест от страна на звездата на Реал (Мадрид), но съдията не се съобрази с него.

Няколко минути по-късно отново Роналдо се опита да застраши вратата на „драконите”, но ударът му бе избит.

През първата половина на полувремето именно португалците бяха тези, които търсеха по-активно гола.

Снимка: Getty Images

Първата по-сериозна атака за Уелс дойде в 22-ата минута, когато Гарет Бейл нахлу в наказателното поле на „мореплавателите”, но ударът му бе спасен от Руи Патрисио.

Последваха силни минути за тима от острова, но защитата на Португалия не се огъна.

В 37-ата минута 18-годишният Ренато Санчес нахлу на скорост в наказателното поле на „драконите”, но Колинс изчисти топката преди тя да е достигнала до Нани.

До края на първата част отново португалците владееха повече топката, но така и не успяха да поведат в резултата. Двата тима се оттеглиха на почивката при 0:0.

Второто полувреме започна от там, където приключи първото и логично, с оглед на играта до този момент, Португалия поведе в мача с гол в 50-ата минута.

Негов автор бе Кристиано Роналдо, който отбеляза третия си гол на това първенство и общо 9-и на еврофинали, като по този начин изравни рекорда на Мишел Платини.

Снимка: Getty Images

Само три минути по-късно, в 53-ата минута, футболистите на Фернандо Сантош нанесоха втори удар на Уелс, повеждайки с 2:0. Автор на попадението бе Луиш Нани, след асистенция на Роналдо.

Капитанът на Португалия се опита да сложи точка на интригата в този мач, но изпълнението му от пряк свободен удар в 62-ата минута мина на сантиметри над напречната греда на Хенеси.

Уелс се опита да върне едно попадение чрез Бейл, но усилията на футболиста на Реал (Мадрид) не дадоха резултат.

Снимка: Getty Images

Вместо това португалците получиха повече свободно пространство в нападение, но острите атаки на нападателите на тима не доведоха до нов гол във вратата на "драконите".

В 76-ата минута Бейл стреля мощно с левия си крак, но Патрисио успя да реагира и да запаси резултата.

В 77-ата минута Португалия бе изключително близо до това да поведе с 3:0, но Хенеси успя да спре топката точно на голлинията.

До края на мача и двата тима се опитаха да променят резултата, но той се запази 2:0 до последния съдийски сигнал.

Снимка: Getty Images

В тази среща Кристиано Роналдо подобри няколко рекорда. Той не само изравни постижението на Платини от 9 отбелязани гола на еврофинали. Нападателят стана първия футболист, участвал в полуфинали на три европейски първенства, както и първият, отбелязал голове на два полуфинала.

В неделя Португалия ще направи втори опит да спечели европейско първенство, след като при единствената си друга възможност - домакинството през 2004 г., загуби на финала от Гърция.