на живо

Пътят на Португалия към триумфа: Един за всички, всички за Роналдо

Контузеният Кристиано вдъхнови съотборниците си за истински подвиг

Getty Images

Европейското първенство във Франция ни предложи много емоции. Промененият регламент, според който част от отборите, завършили на трето място в своята група продължаваха напред към фазата на директните елиминации, означаваше дефанзивна игра и малко голове. Така и стана – Евро 2016 се оказа шампионатът на Стария континент с най-ниска резултатност.

Не е изненада за никого, че в крайна сметка трофея вдигна отбор, който никой не слагаше сред фаворитите.

Снимка: Getty Images

Португалия премина през Ада, за да се окичи със златните медали. „Мореплавателите” с мъка прескочиха шеста група, въпреки че бяха събрани с аутсайдери като Исландия, Унгария и Австрия. Последваха тежки двубои с Хърватия, Полша и Уелс, но иберийците издържаха и тези тестове.

Накрая, като за финал, дойде най-трудното – сблъсък за трофея с домакина Франция. Над 90 минути тимът на Фернандо Сантош игра без звездата си Кристиано Роналдо. Той получи контузия и в 25’ минута напусна принудително терена... облян в сълзи.

Снимка: Getty Images

Португалците обаче надделяха в името на своя лидер, който през цялото време ги подкрепяше от скамейката.

32 години след първото си участие на еврофинали, завършило с поражение от... Франция стъпка преди финала, Португалия взе своето сладко отмъщение и най-сетне стъпи на върха.

Иберийците започнаха Евро 2016 с разочарование. Португалия завърши наравно 1:1 с аутсайдера Исландия. Луиш Нани даде преднина на „мореплавателите” в 31’ минута, но в началото на втората част съперникът им отвърна на удара чрез Биркир Бярнасон.

Снимка: Getty Images

Авторитетния португалски вестник „О’Жого” нарече мача „Скандинавското наказание”, но припомни, че в исторически план 3 еврошампиона са започвали турнира с равенство – Италия (1968 г.), Дания (1992 г.) и Испания (2012 г.). Е, те вече са четири.

„А’ Бола” пък написа „Португалия се сблъска с една стена”, но подчерта, че тимът на Фернандо Сантош е надиграл тотално скандинавците и е отправил цели 27 удара към противниковата врата.

Португалия повтори упражнението и във втория кръг на груповата фаза. Двубоят между „мореплавателите” и Австрия завърши с нулево реми. В изненадващия грешник за иберийците се превърна не кой да е, а самият Кристиано Роналдо. Нападателят на Реал (Мадрид) изпусна дузпа в 79’ минута.

Снимка: Getty Images

„Изиграхме два добри мача, но все още нямаме победа. Сега срещата с Унгария ще е като финал за нас, първият ни финал на това европейско първенство. Трябва да продължим да растем заедно.”, каза тогава селекционерът на португалците Фернандо Сантош.

Последният мач от груповата фаза постави Португалия на ръба на пропастта. „Екипа дас Кинтас” изоставаше на три пъти в резултата, но в крайна сметка се измъкна благодарение на Кристиано Роналдо. Той се отличи с два гола и асистенция за крайното 3:3. Португалия оцеля и продължи към фазата на директните елиминации, макар че нямаше победа на Евро 2016.

Снимка: Getty Images

Медиите в страната се фокусираха върху брилянтния Роналдо. „Геният се завърна”, написа „А’Бола”. Изданието не пропусна да благодари на Исландия за равенството в първия кръг. Причината: Португалия завърши на трето място в шеста група и се размина с потока на Германия, Испания, Италия, Англия и домакина Франция.

„Искахме да спечелим групата, това беше целта. Разбира се по-важно беше да продължим напред, В трите мача до момента направихме достатъчно, за да завършим първи. Срещу Исландия и Австрия играхме добре, но срещахме трудности със завършващия удар, казах го и на момчетата. Днес беше различно – вкарахме малкото си чисти положения. Защитата обаче не беше стабилна.”, обобщи тогава селекционерът Фернандо Сантош.

Снимка: Getty Images

Промените в стартовата единайсеторка на португалците не закъсняха. Опитният централен бранител Рикардо Карвальо и десния бек Виейриня седнаха на скамейката, а на тяхно място в стартовия състав попадна дуото на английския Саутхемптън – Жозе Фонте и Седрик Соареш.

Защитата бе заздравена, а Португалия започна своя поход към европейската титла. На осминафинал „мореплавателите” излъгаха Хърватия с гол на Луиш Нани дълбоко в продълженията – в 117’ минута. Вестник „Рекорд” излезе със заглавие „Да, ние оставаме! Ще се спрем чак в Париж!”

Последва отстраняване на Полша след изпълнение на дузпи. Португалия продължаваше да няма успех на Евро 2016 в редовното време.

Той обаче дойде в най-подходящия момент – в полуфинала срещу Уелс. Гарет Бейл се изправи срещу Кристиано Роналдо... и последният спечели „мадридския” дуел. „Мореплавателите” записаха успех с 2:0 и стигнаха до битката за трофея, където ги чакаше Франция.

Останалото е история. От началото на Евро 2016 Португалия играеше за Роналдо. До 25’ минута на мача с Франция съотборниците му го търсеха по терена, а след това на скамейката, откъдето той раздаваше указания, конкурирайки наставника Фернандо Сантош.

Снимка: Getty Images

Кристиано положи огромни усилия и показа, че е готов да се жертва за отбора. На два пъти се опита да се върне на терена въпреки контузията.

Той вярваше, че тази вечер е вечерта на Португалия. И наистина беше така!