на живо

Петима останаха в битката за "Златно момче", Мбапе отпадна (ВИДЕО)

Италианският "Тутоспорт" обяви кои таланти ще се борят за престижната награда

Авторитетното италианско издание "Тутоспорт" обяви имената на петима млади таланти, които ще се борят за приза "Златно момче на 2018 г." - най-добър играч в Европа под 21 години. Наградата ще бъде връчена на специална церемония на 17 декември.

Интересното е, че сред последните оцелели не е миналогодишният победител Килиан Мбапе. Суперзвездата на "Пари Сен Жермен" и френския футбол в момента е контузен и има сериозни съмнения, че е извадил дясното си рамо. Едва ли обаче организаторите са се притеснили, че той няма да може да вдигне златната статуетка... Отпадането му от топ 5 остава шокиращо.

Липсват също суперталанти като Кай Хавертц ("Байер" Леверкузен), Джейдън Санчо и Кристиян Пулишич ("Борусия" Дортмунд), както и Хосем Оар от френския "Олимпик" Лион.

В тяхно отсъствие за приза ще се борят двама представители на Серия "А", по един от холандската Ередивизи, испанската Ла Лига и английската Висша лига.

В следващите редове ще разгледаме петимата най-добри и защо заслужават наградата.

Патрик Кутроне - нападател - "Милан" и Италия

През лятото "Милан" гласува огромно доверие на Кутроне. "Росонерите" привлякоха Гонсало Игуаин от "Ювентус" и сложиха всичките си налични нападатели в трансферната листа. Всички, освен младата звезда Кутроне.

Патрик извоюва място в родния си тим със страхотен дебютен сезон. Головете му бяха в основата на доброто представяне в Лига Европа. Кутроне, който носи червено-черния екип от 7-годишен, показва постоянство и през настоящата кампания, движейки се с темпото от предходната.

Силните изяви на 20-годишния голаджия не останаха незабелязани от селекционера Роберто Манчини и Кутроне бе повикан в националния тим.

През календарната 2018 г. той има 36 мача, 14 гола и 5 асистенции.

Винисиус Жуниор - нападател - "Реал" Мадрид и Бразилия

Да подпишеш с "Реал" Мадрид на 18-годишна възраст е впечатляващо, но поставя и голям товар върху плещите ти. Напрежението се увеличава, когато те определят за заместник на самия Кристиано Роналдо.

Винисиус Жуниор за кратко време се превърна в любимец на феновете заради силните си мачове при юношите, където сякаш бе с класа над другите.

Бразилското дете-чудо блестеше и преди това в родната Бразилия с екипа на "Фламенго", а "Реал" набързо плати 61 млн. евро за правата му. Тогава Винисиус дори не бе твърд титуляр за 5-кратните шампиони в местната Серия "А".

През календарната 2018 г. той има 22 мача, 7 гола и 6 асистенции.

Трент Александър-Арнолд - защитник - "Ливърпул" и Англия

Младият Александър-Арнолд си извоюва титулярно място отдясно на мърсисайдската отбрана. Стабилен в защита, полезен в атака. Неслучайно Трент е сред любимците на мениджъра Юрген Клоп, въпреки че понякога щурият германец го праща на пейката, опитвайки се да го дисциплинира. Талантът често се увлича в нападение и забравя за задълженията си в дефанзивен план.

Александър-Арнолд има качества, с които могат да се похвалят малко играчи на неговата позиция. Младокът е отличен изпълнител на статични положения. Прикова вниманието в дебюта си за "Ливърпул" в Шампионската лига, вкарвайки на "Хофенхайм" (2:1, плейофи) от пряк свободен удар.

Миналата седмица той отбеляза първото си попадение с националната фланелка и стана най-младият футболист на "Ливърпул", разписвал се за Англия от 1999 г. насам.

Матийс Де Лихт - защитник - "Аякс" и Холандия

Навярно помните кошмарния дебют на Де Лихт за холандския национален отбор. Централният бранител се появи за пръв път с оранжевата фланелка в световната квалификация срещу България, загубена от "лалетата" с 0:2. Тогава той допусна куп грешки и бе заменен на почивката. Матийс обаче се възстанови и оттогава е несменяем титуляр за родината си.

В сърцето на отбраната тимът от Ниската земя има най-скъпия защитник в света - Върджил Ван Дайк и най-желания - Де Лихт. 19-годишният талант е трансферна цел на "Барселона", "Реал" Мадрид, "Манчестър Сити" и още много грандове на футболна Европа.

Де Лихт е класическият холандски бранител, изповядващ тоталния футбол на Йохан Кройф. Чете отлично играта, позиционира се добре, умее да подава, които в комбинация с бързината му, го превръщат в кошмар за нападателите.

19-годишен централен защитник, който има 46 мача, 3 гола и 4 асистенции за календарната 2018 г. и е вицекапитан на родния си "Аякс". Това казва всичко.

Джъстин Клуйверт - нападател/крило - "Рома" и Холандия

Крушата не пада по-далеч от дървото. Джъстин Клуйверт върви уверено по стъпките на баща си Патрик. Бързоногото крило ще опита да стане и първото Златно момче на Холандия след Рафаел Ван Дер Ваарт през 2003 г.

Продукт на прочутата школа на "Аякс", Клуйверт младши проби в първия отбор на амстердамци преди две години, а изявите му привлякоха интереса на редица грандове. В крайна сметка смени "Аякс" с италианския "Рома". Джъстин се отчете с асистенция в дебюта си за "римските вълци", а в последните седмици започва да се превръща в основен играч за тима от Вечния град.

През календарната 2018 г. е записал 27 мача, в които има 5 гола и 4 асистенции.

Новото златно момче на Стария континент ще бъде избрано след гласуване на 30 спортни журналисти от издания като "Марка", "Екип" и "Билд". Всеки от тях подрежда петимата номинирани. Първият печели 10 точки от глас, вторият - 7, третият - 5, а четвъртият и петият добавят съответно по 3 и 1 точка към актива си. Накрая точките се събират и се обявява името на победителя, който трябва да е роден след 1 януари 1998 г.

През годините наградата са печелили Уейн Рууни, Лионел Меси и Серхио Агуеро.

Тагове:

@