на живо

"Реал" Мадрид с 40 поредни мача без загуба, но все още далеч зад балкански гранд (ВИДЕО)

Рекордьорът "Стяуа" не допуснал поражение в 106 последователни двубоя между 1986 и 1989 г.

Вчера "Реал" Мадрид отново излезе с едни гърди пред големия си съперник "Барселона". В реванш от осминафиналите на турнира за Купата на Краля "лос меренгес" губеха с 1:3 от "Севиля" в 81-ата минута. В крайна сметка, само за 9 минути, "Реал" се измъкна непобеден. Така мадридчани записаха 40-и пореден мач без поражение във всички турнири, подобрявайки предишното върхово постижение - на "Барселона" от сезон 2015/16.

Извън Испания обаче класацията изглежда по-различно. Всъщност кралският клуб е далеч от Топ 10, а рекордната серия от двубои без загуба, макар и само в шампионатни срещи, е притежание на балкански тим.

10. "Сконто" Рига (Латвия) - 58 шампионатни мача - 1993-96

Под ръководството на клубната легенда Александърс Старковс латвийският гранд налага тригодишна доминация в местното първенство. "Сконто" печели 14-ата си поредна титла и не допуска загуба между 1994 и 1995 г. В този период ключът към успеха е в четирима национали - Виталийс Астафиевс, Йурис Севлаковс, Михаилс Землинскис и Владимир Бабицевс.

"Всяка загубена точка беше тежък удар за нас, защото вярвахме, че можем да печелим непрекъснато.", казва тогава наставникът на "Сконто".

9. "Олимпиакос" (Гърция) - 58 шампионатни мача - 1972-74

Корабният магнат Никос Гуландрис не пести средства и за кратко време отново превръща "Олимпиакос" в хегемон на футболна Гърция. "Бяло-червените" не оставят шанс на основния претендент за титлата ПАОК и между 1972 и 1975 г. никой не може да ги спре. Тимът от Пирея завършва сезон 1973/74 с рекорд - 104 отбелязани попадения.

За тези три златни години голмайстор на "Олимпиакос" е Ив Триантафилос, който се разписва 58 пъти в 80 мача. Наставникът Лакис Петропулос изгражда силен колектив. В състава му са куп национали - Гиоргос Деликарис, Михалис Критикопулос, Ромен Аргирудис и други.

8. "Милан" (Италия) - 58 шампионатни мача - 1991-93

"Росонерите" са имали доста велики отбори, но онзи от началото на 90-те няма равен. Воден от Фабио Капело, миланският гранд разполага с магьосници като Марко ван Бастен, Рууд Гулит и Франк Рийкард. Тимът печели титлата в Италия три поредни години.

Край на серията на "Милан" от 58 поредни срещи без поражение във всички турнири слага Фаустино Асприля, с чийто гол "Парма" си тръгва от "Сан Сиро" с три точки.

6 и 7.

"Ширак" (Армения) - 59 шампионатни мача - 1993-95

Ако не сте чували за този отбор, трябва да поясним, че той не е кръстен на бившия френски президент Жак Ширак, дори няма нищо общо с него. Няма как иначе - "Ширак" е най-старият отбор в Армения. В 59-годишната си история клубът е ставал шампион на страната 4 пъти, два от които в началото на 90-те. Именно тогава "черните пантери" от Гюмри записват паметната серия от мачове без поражение.

"Пюник" (Армения) - 59 шампионатни мача - 2002-04

Какво по-хубаво от арменски отбор в класацията? Отговор: два арменски отбора.  

Изглежда в местната Премиер лига не е трудно да газиш дълго време. "Пюник" прави същото като "Ширак", само че 9 години по-късно.

5. "Роял Унион" Сент Гилос (Белгия) - 60 мача във всички турнири - 1933-35

В Белгия знаят "Унион" като "Унион 60" заради продължителната серия без загуба, която малкият клуб от предградията на Брюксел записва в периода 1933-35.

Заради този скромен тим в страната е въведен трофеят "Паперт". Той се връчва всеки сезон на отбора с най-много последователни двубои без поражение. Отличието е кръстено на Жул Папаерт - дългогодишен капитан на "Унион", който е с основен принос за добрите резултати в началото на 1934 г. По онова време голямата звезда на "жълто-сините" е централният нападател Витал Ван Ландегем.

4. "Левадия" Талин (Естония) - 61 шампионатни мача - 2008-09

Спонсорираният от фирма за метали тим на "Левадия" е като от стомана в периода 2008-2009 г. Серията на възпитаниците на Игор Принс е спряна от непретенциозния "Транс Нарва", но треньорът заявява:

"Феновете винаги ще помнят това наше постижение, въпреки че, не мога да отрека - опонентите ни не бяха на нужното ниво. И все пак - 61 двубоя за историята."

3. "Селтик" (Шотландия) - 62 мача във всички турнири - 1915-17

Уили Мейли - първият треньор в историята на "Селтик", извежда "детелините" до рекордните за Обединеното кралство 62 поредни мача без поражение. Между ноември 1915 г. и април 1917 г. в Шотландия има само един отбор. Столичани нижат успех след успех, като веднъж дори изиграват два мача в един и същи ден - срещу "Рейт Роувърс" и "Мадъруел".

Гръбнакът на отбора са Патси Галахър, Джими "Наполеон" МакМенеми и Алек "Айсикъл" МакНеър. Последният се сдобива с прякора си, тъй кaто съотборниците му го сравнявали с култов злодей от комиксите на "ДиСи". И двамата действали изключително хладнокръвно. Интересното е, че именно МакНеър е рекордьор по брой мачове за "бяло-зелените" - 604.

2. "Шериф" (Молдова) - 63 шампионатни мача - 2006-08

Отборът от Тираспол отвя конкуренцията и завоюва 10 поредни шампионски титли на Молдова между 2001 и 2010 г. Никой в бившия отбор на националния страж Владислав Стоянов обаче няма да забрави сезон 2006/07. Тогава начело на "жълто-черните" е Леонид Кучук, а "шерифите" са като Чък Норис - непобедими.

Влизат в историята на молдовския футбол, превръщайки се в единствения първенец, завършил сезона без загуба. През март 2008 г. кръвният враг на "жълто-черните" - "Зимбру", слага край на въпросната серия, но това само разярява "Шeриф"... и той пак печели титлата.

1. "Стяуа" (Румъния) - 106 шампионатни мача - 1986-89

Ако ставаше дума за компютърна игра, всички щяха да обвинят "Стяуа" в измама. През 90-те години на миналия век "Вълшебната звезда" e страшилище не само в Румъния, но и на европейската сцена.

Между 1986 и 1889 г., под ръководството на Емерик Йеней, а после и на Ангел Йорданеску, "Стяуа" печели 5 поредни титли и една Купа на европейските шампиони. "Армейците" имат и един загубен финал в най-авторитетния клубен турнир, веднъж пък отпадат на полуфинал.

Миодраг Белодедичи, Ладислау Болони, Мариус Лакатуш, Виктор Пицурка и Гаврил Балинт са само част от най-великия отбор в историята на клуба.

"Реал" Мадрид има още доста работа, ако иска да задмине постижението на балканския гранд. Времето ще покаже, но за момента то изглежда невъзможно за подобряване.

Двадесет и шест от прословутите четирдесет двубоя, в които кралският клуб не е губил, са от Примера дивисион. Това означава, че "Реал" е "само" на 80 от изравняване на постижението на "Стяуа".

По-постижимо е "белите" да станат отбора с най-дълга серия от мачове без поражение във всички турнири. В това отношение пред мадридския гранд са "Аякс" и "Милан" с по 42, "Ювентус" (43), "Динамо" Загреб (45), "Бенфика" (48) и белгийският "Роял Унион" Сент Гилос (60), за който вече стана дума. 

Тагове:

@