на живо

Скандал преди мача: Испанската футболна федерация нарича Косово "територия"

Политически дрязги хвърлиха сянка върху срещата от световните квалификации

Мачът от квалификациите за световното първенство по футбол в Катар през 2022 г. между Испания и Косово се превърна в сцена на политически скандал. 

Срещата ще се изиграе утре (31 март), футболистите на най-новата балканска страна вече са в Севиля, но това не отнема от напрежението между двата тима.

Снимка: Reuters

Скандалът е породен от факта, че и до днес Испания не признава независимостта на Косово. На 17 февруари 2008 г. страната обяви, че се отделя от територията на Сърбия. Предшественик на този политически акт е войната от края на 90-те години на ХХ век. По време на бойните действия загинаха близо 17 000 души (военни и цивилни от двете страни на конфликта), а много семейства бяха разселени.

През 2008 г. Косово беше призната от мнозинството държави по света, в това число и България. 23 от страните обаче все още не смятат, че става дума за самостоятелна държава. На територията на Европа това са Сърбия, Испания, Румъния, Кипър, Словакия, Молдова, Украйна, Беларус и Русия. 

От Испанската футболна федерация явно са решили да не правят изключения от държавната политика и още на 9 март, когато селекционерът Луис Енрике даде първата си пресконференция преди мачовете от световните квалификации, нарекоха балканската страна "територия Косово". 

От Косовската футболна федерация отговориха с официална позиция: Косово е пълноправен член на ФИФА и УЕФА. "Опитът на Испания да унижи Косово е нечестен и неоснователен", пише в декларацията.

Снимка: Reuters

Федерацията на Испания обаче не спря с "атаките". От там изпратиха официално запитване към Световната федерация дали може да не пускат химна и да не използват знамето на съперника. Това едва ли ще се случи, тъй като Косово официално е член на ФИФА от 2016 г. насам.

През 2019 г. Европейската футболна централа задължи страните, които не признават Косово да не отказват мачове срещу отбори от страната. Изключение може да се направи за национални и клубни тимове от Сърбия и Босна и Херецеговина, ако местните власти не могат да осигурят безопасността на футболисти и зрители.

В какъв тон ще са събитията на терена? Ще разберем по време на мача на 31 март.