на живо

Страхил Попов - без футбол и в женско царство (ВИДЕО)

Разговор с национала: за живота в Турция, семейния уют и спорта след пандемията

Футболният национал Страхил Попов е вече добре познато име за родните фенове. Защитникът, който носи екипа на лидера в турската втора дивизия "Хатайспор", даде специално Skype интервю за bTV, включвайки се пряко от женското царство в дома си. Там компания в извънредната ситуация заради пандемията му правят неговата половинка Гергана Георгиева, с която са заедно от 8 години, и мопсът Шейла.

Попов заяви, че оптималният вариант е спреният заради коронавируса футболен сезон да бъде доигран. Докато чака нормализиране на ситуацията, Страхил поддържа форма у дома и запълва свободното си време с книги, филми и... готварство.

"Добре се чувстваме в Турция. Обстановката е извънредна. Вкъщи стоим повече, както може би всички хора. Надяваме се това нещо да минава по-бързо, защото съм сигурен, че е доста неприятно за всички", сподели Попов.

"Тук може би хората са леко неглиже. Доста хора има навън. Надявам се да не дойде заразата. Мисля, че като цяло тук няма чак толкова заразени, макар че в Турция има политика да не казват от кои градове са заразените, но доколкото се чува са от Истанбул. Тук не се чувства чак толкова голямо напрежение"

"Ние имаме връзка не само с България, а и с Испания, тъй като моята майка живее там от 15 години. В един от най-засегнатите райони е и положението не е добре, там конкретно. Тук не мога да кажа, че на този етап в Антакия усещаме нещо кой знае какво, освен че работят главно аптеки и хранителни магазини. Не мога да кажа, че има напрежение и паника в хората. Всичко е спокойно. Да, Страхил не тренира, първенството е спряно. Прекарваме, може би, 95% от времето си вкъщи, излизаме само до магазина, но не мога да кажа, че при нас се усеща. Може би в Истанбул не е така, но ние нямаме възможността да отидем дотам в момента", добави половинката на футболиста.

"Вкъщи сме, гледаме телевизия, гледаме филми, правим и тренировки даже заедно, готвим. Тя готви повече, разбира се. Аз не мога. На мен тези дни са ми първите стъпки в готвенето", заяви националът.

"Мога да ви разкажа нещо любопитно. Преди около две седмици, преди да започне карантината, стояхме и си говорихме. Аз му казах "Добре, не искаш ли да ти покажа нещо в кухнята, да те науча? Не ти ли е интересно? Защото той наистина нож да нареже нещо не е хващал. И той ми казва "Не, изобщо не ми е интересно, не ме влече". А в момента, в последните 10 дни, всеки ден е с мен в кухнята", допълни Гергана.

"Той е от хората, които четат не само когато имат време. Мога да кажа, че не се разделя с книгите. При него не е до това дали имаш време или не, той наистина много обича да чете"

За Попов основният проблем е неяснотата кога и как ще продължи футболният сезон.

"Много е неприятно цялото това нещо от професионална гледна точка. Най-лошата част е неизвестното, защото в момента абсолютно никой не знае какво ще стане. Всичко това, което се говори, са предположения. Конкретно няма нищо, така че в момента стоиш и чакаш, което е най-лошото. Стоиш, тренираш, но дори не знаеш какво да правиш, защото за професионален футболист не е хубаво за тялото да прави всеки ден фитнес, например. Трябва да знаеш какви упражнения да правиш, обаче те и тренировките са спрямо това кога имаш мачове, когато ще ти е натоварено. А ние в момента не знаем нищо и просто трябва да поддържаш някаква форма. Това е най-лошото - има една голяма неизвестност какво ще стане"

"Според мен, най-лошият вариант е да се анулира годината. За мен това е вариант, който е лишен от всякаква логика в повечето първенства. В нашето има още 6 мача - цялото е 34. Тоест, ти си изиграл 28 мача и изведнъж се изтриват, в което няма никаква логика. Най-добрият вариант ще е, ако може, да се доиграят първенствата, дори по-напред в датите да се изместят. От УЕФА трябва да влязат в положението на отборите, на първенствата, да се удължи календарът, поне до средата на юли. След това да се помисли как да се оформят от следващата година първенствата, защото да не забравяме, че има национални отбори, има Лига на нациите, квалификации за световно, догодина се премести европейското"

"Сложно ще е, но според мен не е невъзможно да се направи. Може да ни е малко по-сгъстен цикълът, което няма да е приятно на футболистите, но не трябва да се оплакваме. В момента сме в такова положение, че виждате лекарите, например, как работят, така че нашето е смешно - да се оправдаваме, че ще ни е по-сгъстен цикълът. При положение, че хората рискуват живота си, за да спасяват други. И футболистите, и УЕФА, и федерациите трябва да влязат в положението. Оптималният вариант е да се доиграят първенствата. Другият е да останат класиранията, което не е много честно, защото във футбола за два мача може да се промени всичко. Оптималният вариант е сезонът да се доиграе. За мен анулиране на годината е абсурдно, защото в повечето първенства са се изиграли над 70% от мачовете"

Защитникът сподели, че му липсват и мачовете с националния отбор, чийто двубой с Унгария по пътя към вече Евро 2021 също бе отложен. Попов се надява, когато футболът се завърне, той и съотборниците му да получат подкрепата на българската публика.

"Това беше много важен момент за всички. Ключов момент в последните двадесетина години, с изключение на 2004-та европейското. Оттогава не сме се класирали на голям форум. Сега двубоят е насрочен за 4 юни, което се съмнявам, че ще може да стане. В момента всичко, което говорим, са предположения. Ще видим. Надявам се за тези мачове да се намерят и точните дати, да може да се изиграят. Ще бъде голямо постижение за България, ако се класира след толкова години. Надявам се зад нас да са всички българи!"

За финал, половинката на Страхил - Гергана, отправи емоционален призив за спазваме на мерките, взети с цел ограничаване разпространението на коронавируса.

"В последните дни твърде много неща виждам в социалните мрежи, свързани с икономическите проблеми. Съгласна съм, аз също имам хора в семейството, които не могат да ходят на работа. Мисля, че във всяко едно семейство има кредити, финансови затруднения. Колкото и тривиално да звучи, за мен здравето е на първо място. Смятам, че всеки един трябва да погледне в семейството си и да се замисли, че всички пари и бизнеси на света не струват колкото един човешки живот"

"Знам, че много хора пишат, че ситуацията не е толкова сериозна. Аз имам познати, засегнати от коронавируса. Познати, които загубиха свои близки. Искам да ви кажа, че няма как да застанеш и да им извадиш статистика колко хора са болни, колко не са и кой какви финансови загуби търпи"

"Светът в един момент ще си стъпи на краката и всичко може да си дойде на мястото, но когато загубиш човешки живот в семейството ти - това е безвъзвратно. Всяко едно нещо може да бъде възстановено, с изключение на живота. Дали си на 40, 50, 60 или 70 години, ти си нечия майка, баба, баща - нечий роднина. Човешкият живот е над всичко. Ние имаме отговорност не само за хората в семейството си, но и за тези на улицата".

bTV призовава: останете си вкъщи!

Тагове: