на живо

Страхотна Италия детронира действащия европейски шампион Испания

Възпитаниците на Антонио Конте вкараха два гола на Давид Де Хея

Getty Images

Европа ще има нов футболен шампион! Италия победи носителите на трофея от преди 4 години - Испания в предпоследния осминафинал във Франция. На "Стад дьо Франс", "Скуадра Адзура" се наложи над възпитаниците на Висенте дел Боске с 2:0. Попаденията в изключително динамичната среща вкараха Джорджо Киелини през първото полувреме и Грациано Пеле в самия край на срещата.

„Скуадра Адзура“ владееше играта в началото на осминафинала. Грациано Пеле имаше възможност да отрие резултата в 8-та минута, но Де Хея дества авторитетно при удара му с глава. В 11-та минута стражът на Испания обаче не беше толкова стабилен при шут на Джакерини и изби топката в гредата си.

Снимка: Getty Images

Нова възможност за Италия имаше след точно четвърт час игра. Марко Пароло се извиси над всички в наказателното поле на „Ла роха“, но ударът му не намери целта. Футболистите на Испания също отправиха няколко удара към Буфон. Атаките на Фабрегас и Алба не затрудниха защитата на противника.

Снимка: Getty Images

В 33-та минута Джорджо Киелини се възползва от недобро избиване на Де Хея и след като Емануеле Джакерини не успя да вкара, той прати топката във вратата за 1:0.

Снимка: Getty Images

След попадението футболистите на Испания бяха по-настоятелния тим, но атаките им не доведоха до попадение. За сметка на това, Джакелини беше много близо да удвои резултата за своя тим в самия край на полувремето. Стражът на Испания показа добър рефлекс при далечния шут на своя опонент и изби.

След подновяването на играта Италия продължаваа да бъде по-активният отбор в срещата. В 50-та минута обаче Буфон спаси опасен удар с глава на Мората. Възможност да изравни резултата имаше и Силва , който стреля в аут.

В 55-та минута Едер остана очи в очи с Де Хея, а стражът опази вратата си този път. Не толкова сигурно той се изяви в 62-та минута, но Алба успя да изчисти.

Снимка: Getty Images

Испанският тим държеше инициативата в следващите няколко минути. Адурис и Иниеста не успяха да преодолеят Буфон, а Пике изпрова изстрела си от границата на наказателното поле. 38-годишният страж изби.

В самият край на редовното време Пике отново затрудни максимално Буфон, но топката пак не попадна в мрежата.

Снимка: Getty Images

При една от последните контраатаки за италианците, Дармиан подаде на Пеле, който удвои преднината на своя тим, а с това изхвърли действащия европейски шампион от турнира.

Снимка: Getty Images

На четвъртфинал Италия ще играе срещу Германия.

Състави:

ИТАЛИЯ: Буфон, Бардзали, Бонучи, Киелини, Флоренци (Дармиан), Пароло, Де Роси (Мота), Джакерини, Де Шилио, Пеле, Едер (Инсиние)

ИСПАНИЯ: Де Хея, Хуанфран, Пике, Рамос, Алба, Фабрегас, Бускетс, Иниеста, Силва, Мората (Васкес), Нолито (Адурис, Педро)