на живо

Турция намери себе си и надви Чехия

След победата южните ни съседи са с не малки шансове за класиране в следващата фаза

Getty Images

Турция победи Чехия с 2-0 в последния си двубой от група „D” на Евро 2016 във Франция. На стадион „Боларт-Делелис“ в Ланс възпитаниците на Фатих Терим изиграха най-добрия си мач на европейското първенство дотук и логично се поздравиха с успеха.

Снимка: Getty Images
Безценния първи гол за турците на Евро 2016 беше дело на Бурак Йълмаз още в 10-ата минута на мача. Арда Туран пусна хубав пас по дясното крило, където беше 18-годишният талант на Борусия (Дортмунд) Емре Мор. Младокът напредна с топка в крака и центрира точно към Йълмъз, който с хубаво позициониране и точен удар в горния ляв ъгъл прати феновете на Турция, резервите и треньорския щаб на тима в екстаз.
Снимка: Getty Images
Действията на терена показаха, че Фатих Терим сякаш надделя в тактическия двубой срещу чешкия селекционер Павел Върба.

През първото полувреме турците играха по-хитро и премерено и въпреки че имаха буквално един-единствен шанс, те се възползваха. Чехите от своя страна разчитаха основно на високи топки в нападение през първата част.  В 16-ата минута Томаш Сивок засече с глава центриране от ъглов удар и нацели страничния стълб на вратата на Волкан Бабаджан.
Снимка: Getty Images
Усещаше се и известна доза напрежение в играта на чехите, заради задължителната победа, която търсеха, за да продължат напред в турнира.

През второто полувреме картината не се промени особено. Чехите атакуваха и отправиха доста изстрели от средна и далечна дистанция, но не успяваха да създадат достатъчно чисти голови положения. Всички изстрели се оказаха достъпни за стража Бабаджан. Турция пък дочака шанса си за втори гол и отново се възползва.
Снимка: Getty Images
Селчук Инан центрира от фаул в наказателното поле, където след разбъркване Мехмет Топал подаде към Озан Туфан, а халфът с мощен удар „разстреля“ отблизо Петър Чех. Това е едва втори гол за Туфан с националната фланелка, но той може да се окаже с изключителна важност.

Турция удържа на чешките атаки до края и си осигури третото място с три точки и голова разлика -2. Тази статистика дава шансове на южните ни съседи за продължаване в следващата фаза, но всичко зависи от утрешните последни двубои от груповата фаза.
След тях освен първия и втория във всяка от групите, за 1/8-финалите ще се класират и четирите най-добри трети отбори.

В другия двубой Хърватия победи Испания с 2-1 и така първи в група „D” след изиграването на всички мачове е Хърватия със 7 точки, втори е тима на Испания с 6 точки, а на последното място в класирането в крайна сметка остана Чехия с 1 точка.