на живо

Турският футбол срещу решението на Тръмп за Ерусалим

Клубовете протестираха преди мачовете от последния кръг на Суперлигата

След като редица държавни лидери и политически организации се обявиха против решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, турските футболисти също изразиха недоволството си.

Част от мачовете от последния кръг на Суперлигата започнаха с разпъване на банери от страна на двата тима. Върху плакатите пишеше "Ерусалим е нашата червена линия".

Според изданията в страната, протестът е бил подкрепен от футболната федерация, а на всички клубове е било наредено да започнат срещите с изнасянето на банера. Турция е в обтегнати отношения с Израел, а президентът Реджеп Ердоган преди дни дори нарече територията "терористична държава".

Недоволството си към изказването на Тръмп изразиха и феновете на "Галатасарай", които вдигнаха по трибуните множество плакати, като "Ако Ерусалим не е свободен, светът остава пленник".

Изказването на Доналд Тръмп за статута на спорната територия отприщи сблъсъци в Ерусалим, при които загинаха 4 души и бяха ранени над 300. 

"Светите земи" от години са причина за конфликта между израелци и палестинци. Според Съвета за сигурност на ООН, изказването на Тръмп е било вредно за мирния процес в Близкия изток