на живо

В Англия похарчиха повече от Китай за трансфери

Азиатците изостават с 13 млн. евро, но имат близо месец да наваксат

Свърши се. Който купил - купил. Тазгодишният януарски трансферен прозорец в Европа вече е в историята.

Най-активни на пазара в световен мащаб отново бяха гигантите във футболния бизнес - Висшата лига на Англия и китайската Суперлига. И двете първенства инвестираха по над 200 млн. евро за привличането на нови играчи.

Любопитното обаче е, че трансферният период на Суперлигата затваря чак на 28 февруари. Това означава, че тимовете от Китай могат да увеличат още своите покупко-продажбени стойности.

Иначе представителите на английския футболен елит инвестираха най-много от всички - 232 млн. евро. Това е с около 13 млн. повече от парите, изразходвани от китайските клубове.

След като осъществиха продажби за близо 265 млн. евро, за първи път в историята Висшата лига излиза на печалба след едномесечния пазар през януари. Тя възлиза на около 40 млн. евро.

Огромната финансова мощ на китайските отбори в последните години принуди най-силните първенства в Европа да увеличат своите разходи по привличането на играчи.

В последните два зимни трансферни прозореца, преди инвазията на китайските пари във футбола, разходите на Висшата лига са били значително по-ниски - 157 млн. евро през сезон 2014-2015 и 159 млн. евро през 2013-2014.

Най-големите трансферни сделки през януари:

1. Оскар (от "Челси" в "Шанхай СИПГ"): 60 млн. евро

2. Юлиан Дракслер (от "Волфсбург" в ПСЖ): 40 млн. евро

3. Габриел Жесус (от "Палмейрас" в "Манчестър" Сити): 32 млн. евро

4. Гонсало Гедеш (от "Бенфика" в ПСЖ): 30 млн. евро

5. Димитри Пайе (от "Уест Хем" в "Марсилия): 29,3 млн. евро

6. Одион Игало (от "Уотфорд" в "Чангчун" Атай): 23,3 млн. евро

7. Морган Шнайдерлин (от "Манчестър Юнайтед" в "Евертън"): 22,9 млн. евро

8. Чндонг Жанг (от "Пекин Синобо Гуаон" в "Хебей Чайна Форчън"): 20,44 млн. евро

9. Аксел Витсел (от "Зенит" в "Тянджин"): 20 млн. евро

10. Алешандре Пато (от "Виляреал" в "Тянджин"): 18 млн. евро

Въпреки че до края на трансферния прозорец в Китай остава около месец, именно клуб от Суперлигата осъществи най-скъпата сделка по време на настоящия период.

Бразилският полузащитник Оскар премина от английския "Челси" в китайския "Шанхай СИНГ" за 60 млн. евро. И не само. Пет от десетте най-големи трансфера през зимата са осъществени от китайски клубове.

В сравнение с тези баснословни суми, топ отборите в Англия явно са дръпнали ръчната.

Спрямо зимата на 2016 г. отборите от Албиона са малко по-пестеливи. В края на трансферния прозорец преди година Висшата лига бе похарчила 248 млн. евро - с 12 млн. евро повече от сега.

В момента изглежда така сякаш повечето клубове в Премиър лийг са привлекли играчи, колкото да задоволят своя каприз. Най-скъпият футболист, пристигнал в Англия, е бразилецът Габриел Жезус, който премина в "Манчестър Сити" за малко повече от 32 млн. евро.

Интересното е, че последните шест тима в класирането на Премиършип - "Хъл Сити", "Съндърланд", "Кристъл Палас", "Суонзи", "Мидълзбро" и "Лестър", са инвестираха по-голямата част от общата изразходвана сума за всички 20 тима в шампионата, докато отбори като "Манчестър Юнайтед", "Челси", "Ливърпул", "Арсенал" и "Тотнъм" по-скоро бяха преки наблюдатели на случващото се около тях.

"Евертън", "Лестър" и "Стоук Сити" са сред малкото, които развързаха кесията за по-сериозни сделки. "Карамелите" платиха 22,9 млн. евро за халфа на "Манчестър Юнайтед" Морган Шнайдерлин.

Шампионът на Англия се раздели с 15 млн. евро за Вилфред Ндиди от "Генк", а "грънчарите" дадоха същата сума за услугите на Саидо Бераино от "Уест Бромич".

На фона на тази битка за надмощие между Англия и Китай се забелязва нещо прелюбопитно. Отборите от френската Лига 1 набират скорост и все по-напористо инвестират в привличането на играчи.

Френският шампион ПСЖ е клубът, похарчил най-много пари за футболисти през тази зима - точно 70 млн. евро.

Парижани, чиито собственик е катарският шейх Насер Ал-Келаифи, привлякоха в редиците си германеца Юлиян Дракслер (40 млн. евро) и португалеца Гонсало Гедеш (30 млн. евро) и продължиха политиката на закупуване на едни от най-големите таланти в света, колкото и да струват те.

Друг френски тим, "Марсилия", направи "големия удар", привличайки скандалния французин Димитри Пайе от "Уест хем" за 29,3 млн. евро.

Седемкратният шампион на Франция "Лион" увеличи общия разход на страната, след покупката на Мемфис Депай (16 млн. евро) от "Манчестър Юнайтед".

Така френската Лига 1 се настани между хищните хиени с общ разход 151 млн. евро.

Смятаното за най-силното първенство в света Примера дивисион този януари бе едно от най-скромни на пазара. 20-те тима от испанския елит похарчиха едва 20 млн. евро за нови попълнения.

Трансферите на Емануел Адебайор в турския "Истанбул Башакшехир" и Бранислав Иванович в руския "Зенит" Санкт Петербург пък са едни от най-екзотичните, реализирани през тази зима.

На фона на всички тези данни, трудно можем да категоризирани сделките, които осъществиха българските футболни клубове. При повече от тях сумата не се съобщава, а повечето спортни медии просто налучкват с колко даден клуб се е бръкнал, за да закупи искания играч.

Най-сериозният вътрешен трансфер, които успяха да реализират българските клубове бе сделката между "Дунав" Русе и "Левски" за полузащитника Антон Огнянов, която бе на стойност около 50 000 хил. евро.

Тагове:

@