на живо

Везенков увеличи цената си 50 пъти за 10 години (СНИМКИ+ВИДЕО)

От 50 000 евро годишно като бледен юноша в Арис – до 2,5 млн. евро като лидер на Олимпиакос

 

България има един-единствен принос в това Александър Везенков да бъде най-голямото баскетболно име в Европа в този момент: този човек има български паспорт и играе за националния отбор на България.

Когато Александър е просто едно обещаващо дете в морето от стотици таланти, семейството му избира Саша (в Кипър, където е роден и в Гърция, където се формира като играч е известен именно с това умалително име – б.а.), да се състезава за родината на своите родители.

Натискът да облече фланелката на гръцкия национален отбор е жесток, но баща му Сашо – трикратен шампион и трикратен носител на Купата на България с Балкан, е категоричен:

Синът ми няма да играе за друга страна, освен България.

 

А зад думите на Сашо Везенков стои повелята на неговия баща и на дядото на Александър – Михал, който никога не би приел, че внукът му може да бъде друг, освен българин на терена.

Но тук, в тези редове, не става въпрос за истината, че България няма принос в развитието на Везенков. Всички знаем историята му.

В това видео може да си припомните първите години на Везенков в мъжкия баскетбол в Европа, докато той носи екипа на Арис Солун:

Знаем за първите стъпки в Кипър, за безрезервната обич и подкрепа на първия му треньор Адонис Христу в Апоел Никозия, за решаващата роля на Арис Солун, както и за изричното условие на майката на Александър – Янка към гърците:

Ще дойдем в Солун, но искам момчето ми да получи най-доброто гимназиално образование, защото за нашето семейство, образованието стои на първо място.

И така, през 2009-а, когато Александър е на 14, двамата наистина поемат към Солун, но Арис записва талантливото дете в американското училище в града, което е считано за най-доброто в цялата страна.

Желязно възпитание и дисциплина, упорит труд, скромност и смирение.

Така минават годините за 14-годишния Везенков от тогава – до днес, когато е в разцвета на своите 28. Майка му е най-силната и най-влиятелната фигура по пътя на неговия растеж и формирането му като личност, тя е човекът, който бди над него и е неотлъчно до него.

"5000 евро месечно? Моля?! Аз те пера, аз ти готвя, аз ти чистя, аз ти пазарувам. Това са страшно много пари и не виждам ти какво ще правиш с тях. Повече от 500 евро на месец не ти се полагат."

Нали се сещате на кого принадлежат тези думи и към кого са адресирани?

Разбира се, от същата тази майка към същия този син, когато той е тийнейджър и тепърва прохожда в живота.

От онзи разговор между двамата, превърнал се в легенда, вече измина повече от десетилетие. Днес, същото това момче е увеличило стойността си цели 50 пъти, показва кратко проучване на btvsport.bg, което редакцията ни си направи труда да проведе.

Тук може да изгледате видео, в което Александър Везенков е на 18, но вече е лидер на Арис Солун:

И не защото броим парите на Александър Везенков. От сърце му желаем здраве и цялата сила и късмет на света, убедени сме, че най-доброто за него предстои.

В света на спорта обаче, парите са важни, те носят престиж, те носят сила и оценка кой-как си върши работата.

И когато медиите се занимават със заплатата на Александър Везенков, или Леброн Джеймс, който той е твърде вероятно съвсем скоро да срещне на терена, то не е защото броят колко харчи и има в джоба Леброн, или пък Везенков.

Дали ще ви е интересно да разберете как Спортист №1 на България за 2022 г. покачи цената си цели 50 пъти, както написахме в заглавието на тази статия?

Ако отговорът на този въпрос е: ДА, то хронологията, която събрахме, е специално за вас.