на живо

Антон Фиков: смелото сърце, което Канту избра (ВИДЕО)

На 21, един от най-големите таланти в българския баскетбол за хора с увреждания ще играе за шампиона на Италия

 

Българин ще играе в един от най-силните отбори по баскетбол на колички в Европа. Неговото име е Антон Фиков. Преди дни, 21-годишното момче подписа с 10-кратния шампион на Италия и вицешампион в Евролигата – Канту.

"Ще дам всичко от себе си, цялото си сърце", бяха първите думи на възпитаника на френската гимназия в София, след като ръководството на Канту го обяви за своето най-ново попълнение за сезон 2024/2025.

Кой е Антон Фиков?

Антон Фиков е роден на 19-и януари 2003 г. в София. Едва 6-годишен започва да тренира хокей на лед. Съдбата обаче му е подготвила тежко изпитание: през 2017 г., когато Антон е на 14, тежка диагноза преобръща живота му. Кракът му е ампутиран и се налага поставянето на протеза.

Вместо да се пречупи, момчето събира цялата смелост на света, за да продължи напред. По-силен от всякога. Влиза в баскетболната зала и открива цял нов свят пред себе си. Нищо, че не помни ясно първата си тренировка.

 

Причината? Бил е запленен е от емоцията.

Въпреки крехката си възраст, Антон Фиков печели три титли на България с баскетболния отбор на колички на Левски. На 16 вече е част от националния отбор, а това лято и от държавния тим на 3 на 3 на колички.

В началото всичко е трудно

„Наистина беше много трудно, като отидох, с големите батковци да играя. Аз бях по-малък тогава. И ме мачкаха. Това за мене е най-важното нещо за един млад играч – да гледа от батковците, да опитва да ги побеждава и да взима пример от тях.“

Едва навършил пълнолетие, младокът поема към поредно приключение – този път зад граница, в италианския Реджо Калабрия. През последните 4 години пък снове постоянно между Апенините и България, за да носи екипа и на Реджо Калабрия, и на Левски.

За трансфера в Канту

„Този отбор, в който отивам, очакванията ще са много по-високи. Там са едни от най-добрите играчи в света. Повечето италианци, които са там, играха и на параолимпиадата в Париж. Ще бъде голямо предизвикателство. Ще имам да се доказвам сред най-добрите играчи в света.“

За благодарността

"Няма да ми стигне и една година да изредя всички, които са ми помагали през годините. Но в момента най-важното е да им покажа, че отиването ми в Канту може да докаже, че трудът, който те са хвърляли и аз съм хвърлял, може да бъде напълно оправдан и да направя всички горди."

Реакцията на родителите - "Ти луд ли си?"

Това чува Антон Фиков от майка си и баща си, когато им съобщава, че ще играе за шампиона на Италия и вицешампион в Евролигата.

„Това им беше реакцията, тъй като нов отбор, доста силен, в който ще бъда сам. Сега отивам сам като куче. И ще бъде доста по-трудно.“