на живо

Как Везенков едва не напусна Олимпиакос

Саша преживя един от най-трудните периоди в кариерата си преди три години

Как Везенков едва не напусна Олимпиакос

Утре Александър Везенков ще изведе своя Олимпиакос във финала на Евролигата. Една стъпка до голяма мечта. Един съперник и името му ще грее със златни букви в историята.

BasketNews е поредната медия, отделила внимание за невероятната история на българския исполин.

Ето какво пише Донатас Урбонас

"Не много отдавна той наблюдаваше най-добрите баскетболисти от страни от най-големите арени в Евролигата, опитвайки се да реши пъзела на кариерата си.

Снимка: Reuters

Три години по-късно легенди стават на крака и го аплодират, а всички прожекторите са насочени към него.

Александър Везенков никога не е играл, за да бъде център на внимание. Напротив, стилът му на игра улесняваше неговите съотборници, помагайки им да изпъкнат.

Но дойде моментът, когато огромната му работа се отплати и цяла Европа призна уникалния му набор от умения.

Но малцина помнят, че Саша преживя един от най-трудните периоди в кариерата си преди три години.

Снимка: Reuters

Онзи списък на Олимпиакос сега звучи впечатляващо. Кевин Пънтър, Уейд Болдуин и Василис Спанулис в задно поле, а напред - Милутинов, Принтезис, Рубит и Везенков.

В първите 15 мача от редовния сезон на Евролигата "червено-белите" отбелязаха 6 победи и 9 загуби. Ръководството на клуба от Пирея вече се готвеше да наеме третия си треньор за пет месеца.

Настоящият MVP на Евролигата, който е на прага да се присъедини към Сакраменто Кингс, играеше средно по 9 минути и отбелязваше по 3,7 точки на мач.

Това беше първият сезон, когато тимът се оттегли от гръцкото първенство и баскетболистите имаха само по един мач на седмица в турнира на богатите.

Такова темпо беше истинско мъчение за играчите от пейката. Играчи като Саша.

"Беше тежко, честно казано", откровен е пред BasketNews крилото. "Това беше труден момент за отбора. Две-три години не бяхме в Топ 8. Последните ми шест месеца също не бяха добри. Опитах се да намеря отбор, в който да мога да играя и да покажа това, което исках и можех.

Чудех се какво да правя - дали да остана или да напусна, за да отида на по-ниско ниво, но да играя. Имах нужда от минути и увереност. Ако трябва да съм честен, не бях щастлив", разкрива Везенков.

Снимка: Reuters

На неговата позиция играят изключително продуктивният Георгиос Принтезис, Зак ЛеДей, а година по-късно и Огъстин Рубит.

"Саша беше започнал да се изморява психически, защото работеше упорито нон-стоп", спомня си неговият агент Тим ​​Лоцос пред BasketNews. "Въпреки че бе най-младият MVP в гръцката лига, нямаше голям напредък през следващите две години и половина."

Снимка: Reuters

Когато Йоргос Барцокас се завърна в Пирея през януари 2020 г. и стана третият селекционер след Дейвид Блат и Кестутис Кемзура, той знаеше, че Везенков може да напусне.

"Той беше готов да премине в друг отбор, за да покаже потенциала си. Обмисляше го", потвърди Барцокас. "Някои хора от моя щаб също мислеха, че може би за Саша е по-добре да отиде някъде другаде."

Имаше един отбор, който беше много нетърпелив да привлече Везенков - Тенерифе.

Това бяха напрегнати дни в живота на Везенков.

"Знаете ли какво? Прочетох някъде, че най-тъмно е точно преди зазоряване. Мисля, че трябва да бъде малко по-търпелив и да остане!", спомня си агентът му.

Първата промяна дойде с пристигането на Барцокас.

"Саша се вписва отлично в моята баскетболна философия. Той не прекалява с дрибъла преди да стреля. Може да играе за отбора."

Промяната беше вдъхновена и от самия баскетболист.

"Единственото, което можех да направя, беше никога да не се отказвам, а да се опитам да се справя", спомня си най-мрачния си момент българският национал.

Българинът продължава да работи здраво в залата, а Барцокас започна да му дава повече минути - 14 точки срещу Барселона, 19 срещу Валенсия и 20 срещу Байерн, включително пет тройки, го вкарват в титулярния състав.

В последните 13 мача от сезона, преди коронавирус пандемията да го прекъсне, игровото му време се увеличи до 18 минути, ефективността му се покачи до 10,4 точки и 2,8 борби на мач.

"Мисля, че точката на промяна беше доверието, което ми даде Барцокас и работата през лятото. Две лета хвърлих много пот. Така се появиха резултатите", обяснява най-добрият баскетболист в Европа в момента.

Когато целият свят спря заради COVID-19, Везенков се затвори за четири месеца в зала в Ботевград. Помагат му местни треньори и баща му - бившият баскетболист Сашо Везенков.

Крилото се посвещава на това да подобри слабостите си и да шлифова силните си страни от май до август.

Снимка: Reuters

Изтощителните тренировки по лека атлетика допълваха тези край коша.

"Това беше период на самоусъвършенстване в продължение на четири месеца, в който работих много здраво върху себе си. Без всички тези парчета всичко можеше да се развие по друг начин", разсъждава асът на гръцкия гранд.

"Той направи всичко, което трябваше да направи, за да стане MVP на Евролигата", горд е Барцокас. "Но той все още има потенциал. Неговото баскетболно IQ е най-доброто му качество."

Везенков не прави заглавия с изявленията си, но играта му се превърна в отличен посланик за упорита работа, вземане на правилни решения и посвещаване на благополучието на отбора.

Освен това той беше възнаграден с нов дългосрочен договор с гранда от Пирея и вниманието на Сакраменто, което най-вероятно ще се превърне в сделка с НБА.

Едно е ясно - Олимпиакос нямаше да е същият без Саша. Саша нямаше да е същият без Олимпиакос.