на живо

Помните ли първия автограф на Везенков?

Аз, Александър, обещавам да стана суперзвезда, пише крилото на Сакраменто, когато е на 10

Името на Александър Везенков вече е в друга орбита. И със сигурност датата 1 юли ще остане в аналите на българския спорт. Денят, в който стана ясно, че кариерата на баскетболния ни национал ще продължи в орбитата на НБА. Договорът е за 3 години, а парите - $20 млн.

Преди 17 години дава първия си автограф на треньора си Адонис Христу. Върху намачканата хартия пише: "Аз, Александър Везенков, днес - 14 април 2006 година, давам първият си автограф на моя треньор Адонис Христу с обещанието, че един ден ще стана суперзвезда от световна величина."

Спомен за цял живот. Поличба. Предсказание. Знак на съдбата. Парче хартия, което един треньор пази като очите си и до днес.

Действието се развива в Никозия. Баскетболната зала на Апоел се пръска по шевовете от деца. Край на тренировката. Едно момче току що е играло много, много добре и един треньор търси начин да го окуражи.

Да му вдъхне смелостта, която все остава в сянката на вродената му скромност. Да го накара да измъкне изпод фланелката си крилата, които упорито крие. Да ги разпери веднъж завинаги. И да полети.

- Хей, момчето ми. Ела тук, ела. Искам да ми дадеш автограф.
- Аз?! Добре, но не знам как. Не знам как се прави?
- Пиши: Аз, Александър Везенков, днес - 14 април 2006 година, давам първият си автограф на моя треньор Адонис Христу с обещанието, че един ден ще стана суперзвезда от световна величина.

Тогава Адонис е на 29 години, млад и прохождащ в професията, но амбициозен наставник от детската баскетболна академия на Апоел Никозия. В отбора му за момчета до 11-годишна възраст изпъква 10-годишния Александър Везенков - малчуган с вечно търсещи, жадни сини очи, сламено руса коса и неизчерпаема енергия.

Александър, който е роден в Никозия, попада при Адонис едва 9-годишен и двамата работят заедно до заминаването му в Арис Солун през 2009 г. Адонис завежда Саша и на първия му международен камп - в Словения, организиран от легендата Юре Здовц - световен и два пъти европейски шампион с бивша Югославия, шампион в Евролигата с френския Лимож.

Впоследствие му гостува в Солун и изпитва гордост, гледайки на живо как някогашния хлапак от Апоел крачи уверено към баскетболния Олимп.

"Ти порасна, момчето ми. Успех в НБА. Успех в кариерата. Хубав живот ти желая, мой Александре", пише първият треньор на Саша Везенков във Facebook, след като нашето момче стана първият българин, изтеглен в драфта на НБА (избран под №57 от Бруклин Нетс през 2017 г.). Христу публикува и намачканото листче безценна хартия с автографа. Дори го прави своя профилна снимка в социалната мрежа.

През всичките тези години треньорът подкрепя българина, следва го и пътува, за да го гледа. И в Атина, и в Каунас, а защо не и в Калифорния. "До вчера бях фен на Милуоки, но вече ще стискам палци на Сакраменто", написа вчера първият наставник на българската звезда във Facebook.

Днес Везенков е на 27 години. И е на Олимп. Благодарение на семейството си, на треньорите и съотборниците си... Благодарение и на Адонис, който го научи да лети.