на живо

Везенков избра Сакраменто, взима $20 млн. за 3 години

За втори път в историята на баскетбола българин ще играе в НБА

 

За втори път в историята на баскетбола българин ще играе в НБА! Алексадър Везенков прие офертата на Сакраменто. Договорът му гарантира 20 милиона долара през следващите три години. Новината съобщава авторитетният журналист от ESPN Адриан Войнаровски.

Саша прекара последните 5 сезона в Олимпиакос, като беше избран за MVP в последното издание на Евролигата. А през последните два сезона попадна в идеалната петица на най-силната надпревара на Стария континент.

Първият представител на България в Лигата на извънземните е Георги Глушков, който през 1985 г. преминава във Финикс Сънс. 

Контрактът на Везенков с гръцкия клуб включва откупна клауза за НБА в размер на 1,5 милиона долара. Сакраменто обаче ще плати половината сума заради регламента на лигата. Останалата част ще бъде покрита от самия Везенков. Офертата на Олимпиакос към Александър беше на стойност 10 млн. евро за 4 години. 

Войнаровски дава ласкава оценка за везенков и очаква той да играе ключова роля за тима си, който ще се състезава в Западната конференция. "Българинът е смятан за един от най-постоянните стрелци в света. Той има 40% от зоната за три точки в Евролигата и забележителната ефективност от 63% при стрелбата за две точки", посочва анализаторът. 

 Везенков беше избран в драфта на НБА под №57 през 2017 г. от Бруклин Нетс. През 2021 г. правата му преминаха в Кливланд, а през 2022 г. ги взе Сакраменто. В последните месеци "кралете" пратиха няколко свои представители на мачове на Олимпиакос, включително и треньорът Майк Браун, който също гледа българина на живо.

Сакраменто завърши на трето място в Западната конференция на НБА след 48 победи и 34 загуби в редовния сезон. Тимът беше елиминиран още в първия кръг на плейофите след 3:4 в серията срещу Голдън Стейт.Кралете вече имат 11 баскетболисти с гарантирани договори, докато двама новаци от драфта - Колби Джоунс и Джейлън Слоу сън, ще подпишат на по-късен етап.